Манолова задава седем въпроса за цената на водата и иска мораториум върху увеличението й

Снимка: „Изправи се. БГ”

КЕВР и правителството да спрат увеличението на цената на водата, планирано от 1-ви януари 2020 г.

Справедливо е върху увеличението на цената на водата от 1 януари 2020 г. да се наложи мораторуим за областите с воден режим като Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а за останалите КЕВР и правителството да отложат планираното увеличение на цените. Това призова Мая Манолова – председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”.

Според експертите от гражданската инициатива КЕВР може да предложи на Министерския съвет да промени Наредбата аз регулиране на цените, за да се отчете изпълнението бизнес-плановете на ВиК-дружествата и показателите за качеството на водата. Такъв годишен отчет КЕВР следваше да е публикувал на сайта си до 1 ноември, но той все още не е наличен.

КЕВР е публикувал само доклад за увеличението на цените от 1 януари 2020 г. за всички ВиК-дружества в страната с одобрени бизнес-планове. Според предложението на КЕВР цените на водата следва да се повишат в почти цялата страна с между 1 и 9 %.

От 31 март 2017 г. до 1 януари 2020 г. – за 33 месеца – увеличението на цената на водата в София например е с 51 % (от 1,82 лв./ куб.м. през 2,58 лв./ куб.м.  до 2,75 лв., каквато ще е цената от 1 януари 2020 г.) От 1 юли 2016 г. до днес с 48% е увеличена и цената на парното.  Увеличението на цената на тока за последните 3 години е общо около 10 %.

Във връзка с това Манолова задава към КЕВР следните въпроси:

  1. Защо не е публикуван Годишният доклад на КЕВР за дейността й и състоянието на ВиК-сектора?
  2. Кога ще бъде отчетено публично пред гражданите изпълнението на показателите от бизнес-плановете на ВиК-дружествата като част от реформата в сектора?
  3. Защо се предлага увеличение на цените, без да е обвързано с качеството на водата и обслужването, изпълнението на бизнес-плановете, намаляването на процента на общите загуби и др.?
  4. Защо не са обявени средно-месечните доходи на домакинствата по области, на базата на които се изчислява социалната поносимост на цената на водата? Те държавна тайна ли са?
  5. Как е определена социалната поносимост в доклада, при положение, че самата КЕВР признава в него, че в 23 области данните не са публикувани или не са надеждни?
  6. Кога КЕВР ще предостави публично информация за това как са използвани средствата от предходните увеличения на цената на водата с процента на инфлация и за какво ще се използват средствата от предстоящото увеличение?
  7. Колко лева ще са допълнителните приходи, които ще постъпят във ВиК-дружествата вследствие на увеличението на цените на водата от 1 януари 2020 г. за сметка на битовите потребители?

Гражданската платформа „Изправи се.БГ” предлага решение на проблема с несправедливото за гражданите повишение на цените, чрез следните действия:

  1. КЕВР да отложи увеличението на цените от 1 януари 2020 г.
  2. Да се въведе мораториум на вдигането на цената на водата в областите, които са на воден режим – Перник, Плевен, Ловеч и Габрово.
  3. КЕВР да внесе незабавно предложение за промяна на Наредбата за регулиране на цените на ВиК-услугите, като се предвиди измененията на цените за четвъртата година от бизнес-плановете да стане след отчета на изпълнението на бизнес-плановете и показателите за качество от втората година.
  4. Правителството да приеме предложените от КЕВР промени, вкл. и въвеждането на мораториума за областите на воден режим.
  5. Ресорната подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР в 44-то Народно събрание да организира спешно публично изслушване на регулатора в оставащите последни дни преди увеличението на цените. 

Най-голямо увеличение има в областите Кърджали, Видин, Русе, София-град, Габрово, Смолян (6 % - 9 %). Четирите области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените. Защо няма утвърдени бизнес-планове е въпрос към КЕВР.

За област Разград цената е намалена, тъй като според доклада тя трябва да бъде 3,659 лв./ куб.м., но тъй като това е над социално поносимата цена от 3,42 лв./ куб. м., цената от 1 януари на водата в Разград ще бъде 3,42 лв./ куб.м.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK