Работите с компютър? Прочетете това!

В днешно време почти няма отрасъл или дейност, в които да не се използват компютри и компютърна техника.

Развитието на технологиите налага тази необходимост. Всички ние сме изложени на целодневно облъчване от монитора и много малко от нас осъзнават вредата от това. Вие замисляли ли сте се?

Освен проблеми със зрението, може да си докарате и проблеми с опорно-двигателния апарат, психичен стрес и др. Трябва да знаете какви са правата Ви, когато работите с компютър.

Ние от Счетоводна къща ”Крестън БулМар - Кюстендил” ще Ви запознаем с основните задължения на Вашия работодател относно осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи, каквито са мониторите на компютрите.

 

* Работодателят е длъжен да направи оценка на рисковете на работното място и да вземе мерки за тяхното отстраняване или намаляване. Той трябва да Ви осигури информация за възможните рискове и как да се предпазите от тях.

 

* Работодателят трябва да организира така трудовата Ви дейност, че да имате периодични прекъсвания на работата за регламентирани почивки.

 

* Работодателят е длъжен да Ви осигурява периодични прегледи на очите и оценка на здравословното им състояние от специалист. Това се прави задължително при постъпване на работа преди да започнете да работите с видеодисплеи и след това веднъж на 3 години, а ако имате навършени 40г., то това се прави ежегодно.

 

*Ако по време на прегледите специалистът Ви е предписал средства за корекция на зрението, то тези средства следва да са за сметка на работодателя.

 

Законът е определил и съответните изисквания към оборудването и работната среда. Част от тях са, че знаците върху екрана трябва да са с подходящ размер, да са ясно оформени, да няма отражения или отразен блясък върху монитора, да бъде лесно подвижен спрямо нуждите на лицето, работещо с него.

Клавиатурата да е така разположена, че да дава възможност лицето да заема удобна поза при работа, да дава възможност за опора на ръцете и китките, за да не се предизвиква умора при работа.

Работният стол трябва да дава свобода на движенията на лицето, да може да се регулира на височина и наклон, за заемане на удобна работна поза.

Осветлението в офиса трябва да бъде такова, че да не предизвиква дискомфорт у работещите, да има достатъчна осветеност и да предизвиква подходящ контраст между екрана и заобикалящата среда. Прозорците да имат завеси или щори, за да се намалява светлината при необходимост.

Това са само част от минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи.

Все пак и Вие сами можете да си помогнете, за да не си докарате заболявания на опорно-двигателния апарат, стрес, отслабване на зрението.

Не забравяйте да се грижите за себе си - ставайте по-често, за да се раздвижите, променяйте често позата, в която седите, можете да правите упражнения за очите, проветрявайте често помещението, в което работите и т.н.

 

Запомнете, че ние от Счетоводна къща ”Крестън БулМар - Кюстендил” ще бъдем винаги до Вас, за да Ви помагаме. Не се колебайте да ни потърсите  за помощ !

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK