130 случая на морбили в Кюстендилско! Болните предимно в ромските квартали „Изток“ и „Гиздова махала“

Снимка: Infomreja.bg

Броят на заболелите от морбили в област Кюстендил от началото на годината до този момент е 130, обяви пред ИНФОМРЕЖА директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Кюстендил, д-р Илиана Кръстева.

Най-голям е броят на заболелите в Кюстендилска община - 50, следвана от Дупнишко – 49, морбили е установен при 9 други пациенти в Бобовдолско и един в Сапарева баня.

През седмицата най-голям брой заболели има във възрастови групи от 1 - 4 години - 10 и от 5 - 9 години - 6. През отчетния период са регистрирани 22 нови случая на морбили, показват още данните на здравните експерти.

„Ако до преди седмица пикът беше в училището в село Раждавица, то сега той в ромските квартали „Изток“ в Кюстендил и „Гиздова махала“ в Дупница.

Основната причина е, че по-голямата част от болните не са били имунизирани. Мярката, която можем да се предприеме в такива случаи е имунизация и то в случай, че липсва такава“, коментира още д-р Кръстева.

За да се преодолее проблемът с морбили, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев препоръчва:

"4 неща трябва да се спазват. Децата до 8-годишна възраст трябва да бъдат ваксинирани. Второ – всяко проветряване, чист въздух, стоене навън намаляват риска от заразяване.

Трето – епидемично разпространение на морбили е най-опасно за хората, които са в имунен дефицит и децата, които по медицински показания не са ваксинирани.

Четвърто – човек, върнал се от чужбина, първата седмица не трябва да се среща с всички племеничета и бебета, които не са ваксинирани", посочва още проф. Кантарджиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK