30 социални жилища ще бъдат изградени в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Предвижда се реконструкция на сграда в бившата казарма

Днес в Гоце Делчев се проведе публично обсъждане на проект за изграждане на социални жилища в града.

В него взеха участие кметът на общината Владимир Москов, заместник – кметът Саид Иброш, представители на Общинската администрация и на социалните институции в града, директори и заместник-директори на учебни заведения, журналисти.

Проектът беше представен от Асан Имамов – началник отдел „ Устойчиво развитие, програми и проекти“ в община Гоце Делчев.

Предвижда се изграждане на 30 социални жилища по ОП „Региони в растеж“, за което ще бъдат вложени 1,47 милиона лева безвъзмездно финансиране.

Жилищата са предназначени за уязвими социални групи - бездомни хора и такива, които живеят при много лоши битови условия, родители на деца с влошено здраве и увреждания, непълнолетни родители.

Едно от условията, на които те трябва да отговарят, е средният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък от установения от държавата. Безработните трябва да са регистрирани в Бюрото по труда, респективно да търсят работа. Децата трябва да посещават учебни заведения и да имат лични лекари.

Целта е да се постигне социално приобщаване на хора в неравностойно положение и да се повиши техният жизнен стандарт.

Жилищата ще бъдат за временно настаняване, за период от три години. Картотекирането на желаещите и настаняването ще се извършва от специална комисия, която кметът на общината трябва да определи.

Проектът ще бъде осъществен чрез ремонт и реконструкция на съществуващ  сграден фонд на бившата казарма и благоустрояване на прилежащото пространство. Ще се създадат едностайни, двустайни и тристайни жилища, към всяко от които ще има санитарно помещение. Кухнята, трапезарията и дневната ще бъдат на едно място.

По време на обсъжданията беше предложено създаване  на подходяща детска площадка в близост до сградата.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK