Ясен Попвасилев е временният кмет на Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Предложение за неговия избор на сесия на ОбС, която бе свикана извънредно днес, направи Иван Ризов

Новият временно изпълняващ длъжността кмет на община Благоевград до провеждане на предсрочните избори за кмет е досегашния заместник на Румен Томов – Ясен Попвасилев.

Предложение за неговия избор на сесия на ОбС, която бе свикана извънредно днес, направи Иван Ризов. Неговото предложение бе гласувано поименно с 33 гласа „за“ и „въздържали се“ – 6. Мотивът на Ризов за избор на Ясен Попвасилев бе, че най-важната фигура е човекът, който управлява финансите.

„Пожелавам ви да спазвате законите и да работите за жителите на община Благоевград“, каза председателят Тодоров на новия врид кмет на община Благоевград.

Преди да започне гласуването първа взе думата Гергана Янчев, която предложи да бъде отменена днешната сесия.

„От групата на БСП искам да предложа: с вчерашна дата Томов е депозирал в АС жалба против решението на ОИК. По силата на закона тази жалба не спира изпълнението му, но то не е влязла в сила. Съдържа се особено искане за спиране на решението на ОИК. Считам, че днешната сесия бе прибързана. В случай, че ние изберем врид кмет, то това може да бъде незаконосъобразно. Очаква се съдът да се произнесе днес или в понеделник, следователно ако съдът спре решението на ОИК, Томов ще продължи да изпълнява правомощията си. Предлагам точката да отпадне и да не провеждаме сесия.“

Тя бе контрирана от Кирил Илиев, който заяви: Искам да поставя няколко въпроса във връзка с предложението на БСП. Това са хипотетични искания, аз не зная за подобен прецедент. АС ще отмени решение на ОИК, което действа с обвързана компетенция с ВАС, което е правен прецедент. Жалбата не спира изпълнението на нашето решение и няма предпоставка, при която съдът да каже, че не сме изпълнили буквата на закона. Предварителното изпълнение се иска, за да може Общината да не остане без ръководство.

Думата взе и Албина Анева: Ще създадем резил, защото ние имаме за изпълнение решение на ВАС в условията на обвързана компетенция с ОИК. Аргументите са не са съобразно закона. Съгласна съм с решението на председателя на ОбС днес да има сесия. Как ще застанем пред избирателите си, ако нямаме избран кмет.

Георги Кочев също изрази мнението си: Не разбирам поведението на Томов, който обжалва всяко решение на инстанциите. Това е недостойно поведение, да искаш местния законодател да нарушава закона. Вие не искате да се примирите и да поемете последяванията.

Председателят на ОбС Тодоров последен взе думата преди гласуването: Винаги съм полагал клетва да спазвам законите, чета внимателно и зная, че задължението мие  да реагирам веднага след подобно решение, затова свиквам сесия. Знаете, че има належащи документи за подпис – да не пречим на гражданите. На председателския съвет имаше единодушно решение „за“ приемане на дневния ред, включително „за“ гласувахте и Вие, г-жо Янчева.

Предложението на Янчева за отпадане на точката от дневния ред бе гласувано с: „за“ –11, против 17 и въздържали се – 9.

Дневният ред бе приет с 27 гласа „за“,  против 1, въздържалите се бяха 6.

Председателят на ОИК Мартин Бусаров присъства на сесията, той изрази следните мотиви за което: Уважаеми съграждани, за да няма спекулации – участието ми днес е във връзка с решението ни от 28.04., а не дали ОИК е права и е постъпила законосъобразно. Искам да ви уведомя, че на 28.04. ОИК произнесе решение относно задължението на ОИК да прекрати предсрочно задълженията на Румен Томов като кмет. Ние се събрахме за да изпълним мотивната част на АС. Този проект бе гласуван с 9 гласа „за“ и 0 „против“. Освен нашите правомощия, ние прилагаме и разпоредбите на ЗМСМА. Едно от нашите правомощия е да изпратим заверено копие на нашето решението до председателя на ОбС и да уведомим до 7-дневен срок ЦИК. Нашето решение е окончателно и не подлежи на обжалване. Нашето решение има непосредствено действие и дори и да има жалба не се спира решението. Във вторник ЦИК ще получи цялата преписка дали Благоевград има повече от 30 000 жители, за да може ЦИК да изпрати до президента документа, за да има указ за нови избори.

В 9,40 ч. тази сутрин получих преписка за образувано административно дело по жалбата на Томов, ние трябва да окомплектоваме преписка и тя да се изпрати до АС, днес такова заседание няма, съдът няма да се произнася, завърши Бусаров.

 

Снимка: Стоп кадър ДАРТС ТВ
Кирил Илиев
Мартин Бусаров
Гергана Янчева

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK