Японски вишни цъфнаха в Разлог, засаждат още над 1000 дръвчета

снимки: Община Разлог

Три декоративни японски вишни цъфнаха в Разлог за радост на жителите и туристите на планинския курорт. Цветчетата на сакура (японската вишна) са новост за Разлог, докато за страната на изгряващото слънце вишневият цвят е царят на цветята и неговото съзерцаване е традиция.  

„За поредна година Община Разлог отделя значителен ресурс и продължава да засажда дървета и храсти. През последните години засадихме над 3000 дървета. Постепенно превръщаме Разлог в една уютна цветна градина, спокойно и красиво място за отдих. Разлог се утвърди и наложи сред най-чистите и зелени градове в Европа", коментира кметът инж. Красимир Герчев.  

В първите дни на месец май туристи майки с децата си, младежи и възрастни хора се наслаждават на японските вишневи дървета в града. „Може да не дават плодове, но тези вишневи дървета раждат и носят красота”, коментираха местните хора.

Цъфналите вишни в Разлог могат да бъдат намерени от вътрешната страна на ул. „Шейново”, между река Язо и сградата на Пътно управление. По дължината на същата улица се възстановява декоративната растителност и се засажда нова.

122 декоративни дървета и храсти са засадени от началото на пролетта в града, от които 15 акациеви дървета на ул. „Хан Крум”, 11 шестила на улиците „Подполковник Спиридонов”, „Тодор Александров”, "Арх. Александър Баров”, в централната градска градина са засадени 12 бели бора.

На метри от 40-годишна декоративна ябълка в парка, отрупана с розов цвят, са засадени още две фиданки от същия вид. Над 6-метров чинар е засаден и пази сянка в парка на пл. „Илинден”. 

Премахват се стари и изсъхнали дървета в парковете и улиците на града, като целта е поетапна подмяна на декоративната растителност.

1000 тополи са закупени и засадени в община Разлог,  650 от тях в местността „Бетоловото”, 350 в селата на планинската община. Освен естетически вид тополите ще създадат и ветрозащитен пояс в м. „Бетоловото”. Засадените тополите са двугодишни и са високи 3 метра.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK