Министър Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19

Снимка: МЗ

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на ЕС

„Електронният сертификат за ваксинация срещу COVID-19 ще се издава по два начина – всеки, който притежава електронен подпис, ще има достъп до сертификата си, а от 1-ви февруари за хората без електронен подпис, личните лекари ще имат възможността да принтират на своите пациенти сертификатите. Важно е да отбележим, че този сертификат няма печат и подпис и се генерира автоматично от системата, така че няма как да бъде допусната злоупотреба“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден и QR код, за да може да има до него лесен достъп от всяка точка на света, допълни министър Ангелов и обясни още, че до края на март електронното направление ще бъде достъпно за всички диагностични процедури в доболничната помощ.

„Когато бях избран за министър на здравеопазването, казах че една от основните цели, по които ще работим, е националната информационна система и изпълняваме този поет ангажимент. Следващата стъпка в надграждането е да включим и протоколите за скъпо струващо лечение вътре и направленията за специалист. Това е приоритет и усилено работим по него, като резултатите вече са видими, заяви министър Ангелов.
В отговор на журналистически въпрос за евентуално разхлабване на противоепидемичните мерки на територията на страната, здравният министър обясни, че продължават разговорите и срещите с всички заинтересовани страни.

„Не съм човекът, който иска да затваря сектори и бизнеси, но съм човекът, който иска да гарантира здравето на българите. Категорично не съм готов да плащаме цена, каквато плащахме преди време, с много починали граждани. Постигнахме резултат и той е видим за всички. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в този момент - най-добрият съветник е разумът“, каза министърът на здравеопазването.
По повод нарушенията на Националния ваксинационен план в някои лечебни заведения проф. Костадин Ангелов беше категоричен, че където има сигнали за неспазване на правилата, ще има и проверки.

„Борбата за човешкия живот е най-емоционалната и най-силната борба и всеки иска да я проведе успешно. Мой дълг и призвание е да го правя за всеки български гражданин. Няма да допусна някой да счита себе си за по-важен от друг“, подчерта министър Ангелов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK