Янаки Стоилов: БСП и ГЕРБ отиват на балотаж в Благоевград

Янаки Стоилов и Емил Костадинов, снимки: infomreja.bg

"Емил Костадинов е от хората, които отстояват своите позиции. Това, разбира се, в много случаи е непечелившо в личен план, но е много важно, за да се създадат трайни ориентири за хората. Той е човек, който е доказал какво може в професионален план, защото често в политиката влизат хора, които искат да решават по-тежки задачи, преди да са се утвърдили на позициите, на които преди това са били на професионалното или общественото поприще". Така народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов представи от позицията на личен приятел кандидат-кмета на БСП за Благоевград Емил Костадинов.

Депутатът призна, че двамата ги свързва дългогодишно познаство и именно това е една от причините да застане категорично зад кадидатурата на левицата в областния център. Стоилов увери, че професията на Костадинов като инженер проектант напълно кореспондира с решаването на благоустройствените проблеми в Благоевград. В същото време подчерта, че кандидат-кметът може да бъде полезен и в други области - както в икономиката, така и в политиката. "А това е особено важно, защото в негово лице едновременно се съчетават поемането на конкретни ангажименти и дългосрочната визия за развитие. Не могат да бъдат постигнати дългосрочни цели, разположени само в рамките на един мандат. Но също така е вярно, че не можеш да си поставяш големи цели, без да доказваш, че постоянно постигаш конкретни резултати", обощи Стоилов и допълни, че именно тези качества правят така, че Костадинов да заслужи доверието на своите съграждани.

Депутатът оцени високо онази част от програмата на Емил Костадинов, свързана със социалната политика. На първо място по значимост той посочи поемането на ангажимента за финансово стабилизиране на бившите диспансери в областния център. С тяхното трансформиране бяха намалени финансовите ангажименти на държавата и  затова именно общините са тези, които трябва да компенсират това състояние, за да се запази нивото на здравеопазването.

Стоилов отличи и идеята за развитие на социалния патронаж и активното отношение за развитие на социалната услуга в по-големите населени места в общината. По този начин не хората ще търсят администрацията, а администрацията ще отива при тях.

"Единствено Емил Костадинов има конкретни намерения за развитието на Благоевград като университетски център с проучване на възможностите за разкриване на трети университет, който няма да повтаря образователния профил на сега съществуващите. Той ще открие нови възможности, така че областният център да бъде достатъчно активен образователен център, който да свързва България, както с Европа и Запада, така и с Изтока. По този начин той ще се превърне в един мост на цивилизациите", обясни народният представител.

Янаки Стоилов посочи, че добрата местна политика се прави, когато се свържат трите стълба  - образование, наука и бизнес. И разбира се, когато гражданите активно се включат във вземането на решенията, именно чрез квартални събрания и местни референдуми - все неща, които Емил Костадинов залага в предизборната си програма.

Стоилов коментира и предизборната кампания, не само в областния център, но и в цялата страна. Той заяви, че хората стоят по-дистанцирано в изборния процес, а в същото време не се води така нужния за обществото диалог. "На места ГЕРБ организира публични прояви, но няма диспут. Залага се на концерти. Част от дебатите, които се организират, изглежда са повече заместител на крайно спадналото ниво на българския футбол и оттеглянето на публиката, защото агитките са се преместили зад канидидатите, вместо на стадионите", направи сравнение народният представител.

Костадинов изрази съжаление, че и в Благоевград дебатът за развитието на областния център до момента не се е състоял. "Тези, които имат претенциите да бъдат основни участници в кампанията, отказват публични участия и дебати. Явно имат съвсем различно разбиране за организацията на политическия процес и разчитат на други среддства, които демонстрират  напоително", категоричен бе той. Кандидат-кметът допълни, че по този начин губят и гражданите, защото нямат възможността да претеглят на везните проектите на едните и на другите.

Стоилов прогнозира, че в Благоевград на балотаж ще отидат кандидатите на ГЕРБ и на БСП. Същото прогноза даде и за президентските избори.

 

КОМЕНТАРИ

УЖАС10:33 - 15.10.2011
Да сметнем сега КОЛКО ДЪРЖАВНИ ПАРИ ИЗХАРЧИХА герб С ТАЗИ КАМПАНИЯ!!!! А УЖ ГРАДЕЛИ БЪЛГАРИЯ! ПО СКОРО КРАДАТ БЪЛГАРИЯ!!! ВЪЗМУТЕНА СЪМ! КАК ПОСЛЕ ДА ПЛАЩАШ ДАНЪЦИТЕ НА ТАЯ ДЪРЖАВЕА,КАТО ОТИВАТ В ДЖОБЧЕТАТА НА ТЕЯ МУТРИ! А гласувах за герб на предишните избори..... НИКОГА ПОВЕЧЕ ТАЗИ ГРЕШКА!!! ЗА комунистите пък дума да не става!!!!
Яшко16:48 - 14.10.2011
Вместо да опъне една трапеза,тръгнал с голи приказки избори да печели!И до балотаж няма да стигнеш бате,Варкат те и Елезов и Байкушо
Тимев12:59 - 14.10.2011
Янаки,скоро от надуване балона на БСП ще се спука!Така,че очаквайте най-лошото,но ВИЕ сте свикнали и няма много да Ви боли!!
Qna09:44 - 14.10.2011
To e qsno 4e ako ima balotaj GERB 6te u4astvat,no az vse si mislq 4e 6te spe4elqt o6te na purvite izboti.Uspeh GERB, S VAS SME

FACEBOOK