Читалището в Гърмен стана на 95 години

Снимки: Читалище "Искра - 1924"

В чест на годишнината беше проведена интересна инициатива

Преди 95 години в голямата махала на старото село Гърмен българи родолюбци запалили искрата на знанието и просвещението. Те създали читалище, място, което да обединява хората и да пази традициите. От  онази далечна 1924 година до днес читалище „Искра“ в Гърмен  е символ на българската душевност, училище за добродетели.

По повод на годишнината читалището организира  приключение, наречено „Трите Н“ – Намери! Научи! Направи! Маршрутът включваше три основни дестинации – читалището в Гърмен, Римският мост в местността Банян и читалището в село Плетена.

Най-напред участниците, предимно ученици, се запознаха с историята на гърменското читалище. След това сред красивата природа на местността Банян те решаваха логически задачи в търсене на артефакти за читалището. Оставиха време, разбира се, и за игри. А в Плетена се срещнаха със съмишленици, обмениха опит в самодейността с пъстрите плетенски и пирински носии.

Накрая с откритите артефакти те сглобиха пъзел. Така приятно и ползотворно преминаха двата дни, посветени на годишнината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK