"Ян Бибиян" оцеля в Катрище, защото не бе върнат навреме

Снимка: Infomreja.bg

Единствената книга за приключенията на малчугана е символ на трагедията

Единствената книга спасена от пожара в читалището в Катрище е „Приключенията на Ян Бибиян“.

Дали случайност, или не, но пожарът наистина е приключение за читалището, в което бе поместена и библиотеката, да се възроди като феникс от пепелта. Това сравнение стана особено известно след Скребатно. И тук отново възниква въпросът за малките села, за които предизборно винаги говорим колко са китни и красиви, но все така имената им са забравени.

Скребатно стана известно не заради това, че имаше преди пожара изключително богата библиотека, не че има личности като първия кмет на София, роден именно в гърменското село, не че цял етнографски музей бе поместен там – в читалището, изпълняващо още „длъжности“ на кметство и библиотека.

Скребатно стана известно с пожара, който обаче разпали пламъка на човещината у човеците. Оказа се, че книгите нямат цвят, а хората имат душа, достойна за романа за един пожар, глътнал 3000 тона книги - колкото в Кюстендилско.

От Плевен до Скребатно, от Великотърновско до Скребатно пътуваха книги, за да може новият инвентар да стане двойно по-богат, за да се възстанови изгубеното.

Хората не просто почистиха библиотеките си, а дадоха от себе си, осъзнавайки, че е изгоряло сърцето на едно село.

Банскалии дариха художествена, научна, чуждоезична литература за новия дом на книгата в селото, чието име не бе известно извън пределите на Неврокопско.

Днес Катрище силно напомня за тази история, в която преди време се впусна и ИНФОМРЕЖА. Изплуваха спомените за останалите почернели основи от читалището в Гърменско.

Днес Катрище остана без покрив, но една от книгите бе спасена – тази за приключенията на едно хлапе. И както стана ясно, приключение ще бъде възстановяването на покрива, на библиотеката, на залата, на цялата сграда. Защото огънят се потушава с вода, а водата също разрушава старата сграда, построена 1956 г.

Преди 63 години сградата е издигната, за да събира хората, които снощи гледаха как тя се руши. Ако в новините това е поредният пожар, то за местните е нечувана и невиждана напаст божия.

Книгата на Пелин оцеляла не защото била под отломките, а защото била забравена от един малък читател. Той не я върнал навреме и може би това е най-парадокалното радостно нещо, случило се към момента. И знамето е оцеляло като онова на изгорялата къща в Ощава след като белите дробове на Югозапада пламна през 2017.

И отново паралел.

В Скребатно оцеляха възрожденците Каравелов, Вазов и Ботев, за да вдигнат от пепелта заспалия български народ, който не познава селата си, преминавайки през тях транзит понякога.

След пожара в Скребатно 400 книги пристигнаха в селото като първа попълваща празнината пратка.

Преди дни при разчистването на отломките от изгорялото читалище и кметство са намерени три книги – тяхната символика се оказва магнетична, писа ИНФОМРЕЖА тогава.

Творбите са на Ботев, Вазов и Каравелов – те остават вечни – да напомнят за силата на българина и да докажат, че и от пепелта словото се възражда, припомня ни репортажът.

Призивът днес, след повторилия се инцидент, е „Опознайте селата, преди огънят да ви запознае с тях!“.

 

Тримата герои на Скребатно
Димът в Катрище
Димът в Скребатно
Стените в Скребатно
Стените в Катрище
И стълбата към просветата
Картината на едно разрушение
Надписът на читалището в Скребатно
Етнографската сбирка в Скребатно
Емилия Куйбишева и Даниела Пидева - читалищен секретар и кмет в Скребатно
Пратки с книги към Скребатно

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK