Якорудският бизнесмен Мечо влиза в битка срещу Нуредин Кафелов

Нуредин Кафелов, снимка: Infomreja.bg

Ще успее ли дългогодишният кмет на Якоруда да спечели пореден мандат, или местният вот през отомври ще промени статуквото в една от най-бедните общини у нас? Засега прогнози трудно могота да бъдат направени, тъй като в изборната надпревара ще се включат четирима кандидати.

Очакваният общ фронт срещу Нуредин Кафелов от ДПС не се случи и вместо недоволните от неговото управление да се обединят, те се разделиха като регистрираха трима кандидати за градоначалници.

За втори път в изборната надпревара се включва Ваня Гатдерова от името на ГЕРБ. Тя ще разчита на гласовете на партийния актив, освен това ще се опита да изкара до урните всички онези якорудчани, които отказват да гласуват, отчаяни, че градчето все повече се капсулира около ДПС.

Свой кандидат регистрираха и от Реформаторския блок. Това е Мехмедалия Удев, фелдшер по професия, който в момента работи в Спешния център.

Изненадата може да дойде и от бизнесменът Мехмед Молласали, популярен в района като Мечо. Той е издигнат от местна коалиция "Промяна".

Мечо е първи братовчед на дългогодишния управник Нуредин Кафелов, но двамата са в обтегнати отношения, след като се скараха кой да стопанисва градския басейн.

Преди няколко месеца кметът на Якоруда Нуредин Кафелов отзова съдебните заседатели, избрани от местния общински съвет, тъй като изгубил доверие към работата на Районен съд-Разлог. Тогава той разпространи писмо, в което обяви, че  метастазите на "гнилите ябълки" са намерили добър гостоприемник в Районен съд-Разлог, позовавайки се на думите на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Заради това, в знак на протест той сваля доверието от определените от него петима съдебни заседатели, тъй като не желае да става съучастник в действията на "съдебната власт, която е изгубила доверието му".

Повод за безпрецедентното изявление стана решение на съдия Димитър Думбанов по повод съдебен спор между Община Якоруда и Мечо за това кой е собственик на градския басейн и кафенето към него, изградени върху общинска земя.

17 години обектът е стопанисван от Мехмед Молласали, който плащал само наем за терена. По силата на договор наемателят направил редица подобрения и получил строителни разрешения за изграждане на нови съоръжения. Така построил нов и модерен плувен басейн със заведение. През цялото време владеел комплекса без проблеми.

Преди две години обаче общината предявила претенции към имота. Кметската администрация го актувала като публична общинска собственост и издала заповед за принудително изземване от наемателя. Според общината басейнът не е изграден от Мехмед Молласали, тъй като към момента на сключване на договора съоръжението е съществувало.

След анализ на събраните доказателства съдия Димитър Думбанов прие, че наемателят е придобил имота по давност. Решението обаче разгневи общинския кмет, който публично обвини, че в съда в Разлог има гнили ябълки. Заради това в знак на протест той отзовава петимата съдебни заседатели от неговата община.

Заради безпардонното поведение на градоначалника на Якоруда Висшият съдебен съвет размаха пръст на Нуредин Кафелов и обяви решението за отзоваване на заседатели като незаконосъобразно.

Дали някои от тримата кандидат-кметове ще успеят да стигнат до балотаж срещу Нуредин Кафелов, ще се види на 25 октомври.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK