Дървосекач от Якоруда на съд за смърт на колега

Снимка: Infomreja.bg, архив

Окръжната прокуратура в Благоевград предаде на съд работник за причинена от него смърт по време на дърводобив.

На 21. май 2016 г. в землището на село Дренково обвиняемият С. К. от Якоруда извършвал механизирана сеч с моторен трион на територията на дърводобивен обект на ДГС-Благоевград. За извършване на тази дейност едноличното дружество „Е. Г.“ имало позволително за сеч, издадено от компетентните органи.

Във въпросния ден обвиняемият К. допуснал външно лице в непосредствена близост до зоната с радиус 50 метра, която се счита за опасна за пребиваването на хора и машини в нея. Наред с това той не преустановил сечта и не уведомил ръководителя за закачени отсечени дървета, което бил длъжен да направи, съгласно Правилника за безопасност на труда в горите.

Вместо това той продължил да извършва механизираното поваляне на други дървета, оставяйки ги опрени с отрязаната част на земята и закачени с клоните на връхната част върху други неотрязани дървета.

В резултат на немарливо изпълнение на работата от страна на дървосекача последвало падане на едно от отрязаните дървета върху намиращия се в непосредствена близост 45-годишен мъж. Това причинило несъвместима с живота черепно-мозъчна травма, изразила се в тежко увреждане на мозъка на пострадалия, довела до неговата смърт.

За извършените деяния С. К. е бил подведен под наказателна отговорност, като след внесен в съда от Окръжна прокуратура – Благоевград обвинителен акт, предстои да бъде насрочено съдебно заседание по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK