Ядем розови домати това лято

снимки: infomreja.bg

Розовите домати ще бъдат тазгодишният хит на пазара, прогнозират търговци в Благоевград. Причината е, че редица производители в цялата страна заложили на този вид зеленчук. Въпреки че цената им традиционно е по-висока, купувачи не липсвали. На благоевградския пазар в момента се продават по 4 лв. за килограм.

До дни цените на доматите ще тръгнат надолу, твърдят зеленчукопроизводители. Повечето си обясняват поскъпването на доматите заради тежката и продължителна зима, други пък смятат, че истинската причина е спекулата.

Поради студената зима било забавено и производството на пролетни зеленчуци в Гърция, които масово заливат българския пазар.

„Най-търсени обаче са доматите родно производство“, категорични са търговците. Според тях вносът от южната ни съседка бил ограничаван, за да може българските домати да се продават на по-високи цени.

Днес на кооперативния пазар се предлагаха домати едва на пет-шест сергии. Цената им варира от 2.50 до 3.50 лв. за килограм, а на розовите – 4 лв. По-голямата част са оранжерийно производство от района на Петрич и Кресна, но не липсват и гръцки.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK