Пътуващата Глаголица гостува в Благоевград

Творецът Павлин Петров ще представи своята пътуваща изложба „ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ” в Регионалния исторически музей в Благоевград . Откриването е утре от 18 часа.

Своеобразната обиколка на страната, която организаторите на изложбата предприеха по покана на историческите музеи, има за цел да осветли пред посетителите една малко позната част от родната ни история и писменост, която е безспорна причина и още едно основание да се гордеем, че сме българи.

Творбите, включени в тази изложба, са създадени през 2008 година, и до този момент са били експонирани на много емблематични за културата и изкуството места в страната. След тяхното представяне в Аулата на Софийската духовна семинария и Информационния център на Европейския съюз в България, през 2010 година те бяха подредени в Министерството на образованието, младежта и спорта, а изложбата беше открита лично от министър Сергей Игнатов по случай Празника на славянската писменост и култура 24 май.

През същата година изложбата беше представена във Вечерта на галериите от седмицата на Водния булевард на изкуствата и занаятите в столицата, а ден след Празника на народните будители беше открита и в представителните изложбени зали на Дружеството на художниците в Пловдив. Тук много местни представители на бизнес, политическия и културния елит имаха удоволствието да се докоснат до магията на Глаголицата и Прабългарските руни. На 15 декември 2011 година изложбата беше открита официално в Регионалния исторически музей в Пазарджик, а последното й откриване до този момент се състоя на 13 февруари в Българско национално радио. Изложбата „Глаголица и прабългарски руни” на Павлин Петров реализира тази своя национална обиколка под патронажа на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7.

Творбите на Павлин Петров са едно красиво пътуване назад във времето. В тях се преплитат и преливат по един своеобразен и уникален начин кожата, текстилът, дървото, металът и керамиката. Те пресътворяват някои от изконните символи на българската мощ и национална гордост и разкриват по своеобразен начин смисъла, значението и посланието на всяка черта и резка в монограмите на кан Аспарух и кан Кубрат.

Посредстом въздействието на багрите и формите, те грабват, впечатляват, но и информират, носят знание и събуждат интереса на своята публика. Разкриват ни тайните на руническите прабългарски знаци и малко известни факти като този, че в изчертаването на глаголическите букви са залегнали три елемента със символично значение – кръст, кръг, който бива символ на вселената, и триъгълник, символ на Троицата, а глаголицата се оказва напълно, съзнателно самобитна азбука и нейната “осветеност” е подчертана от великият й създател чрез изобразяването на първата буква А като кръст.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK