Починалите с COVID-19 у нас са 159, има 35 новозаразени

Снимка: МВР, архив

Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева

2627 са заразените с коронавирус у нас. Положителните проби за изминалото денонощие са 35. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Починалите до момента са 159.

"По информация към 4 юни починалите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на факта, че определени болници не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти всъщност са издъхнали в началото април", каза още Начева.

Всички от починалите са били с придружаващи заболявания.

Излекуваните към момента са общо 1 390 души.

„Днес се направи анализ къде е станала тази разлика в числата. През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

„Министерството на здравеопазването няма никакъв интерес, ние, които три месеца работим в тази система, да лъжем дали изследванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, обясни още той.

И допълни: „Едната грешка са неправилно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в колко часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е нормално”, обясни още той, предава Нова телевизия.

Няма да поставят под карантина Сърница. Това реши ощв Кризистният щаб. В града хората са напълно спокойни. Категорични са, че до затваряне не трябва да се стига, защото ситуацията в никакъв случай не го изисква. Към момента заразените там с коронавирус са общо 13.

„Ако го направят, това ще е абсолютна глупост. На този чист въздух – какъв коронавирус? Всички в града се познаваме”, споделиха хората.

Засега от Националния оперативен щаб също не препоръчват карантина в Сърница.

„Не мисля, че това е много ефективна мярка. Разбира се, всички варианти са възможни, но по-важното е да открием реално източниците на зараза и тях да ограничим, а не цялото населено място”, каза здравният инспектор Ангел Кунчев.

В градчето предполагат, че вирусът е пренесен от туристи, които почиват край язовир Доспат. Но хората са категорични, че тревога в Сърница не трябва да има.

Затворени остават общинската администрация и детските градини. Пенсионерският клуб и читалището също не приемат посетители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK