Пътят към Банско пред затваряне (СНИМКИ)

снимка: infomreja.bg, архив

Пътят към Банско през Предела всеки момент може да бъде напълно затворен и да остане така през цялата зима, ако не се намерят 400 000 лв. Това съобщи пред „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

Причината е, че заради последните дъждове на 15-ия километър след Симитли е поддала 5-метрова подпорна стена.

„Ако рухне, целият път трябва да се затвори, а заради липсата на актуализация на бюджета агенцията няма средства за надежден ремонт“, каза Лазаров.

Ако се наложи да се спре движението, с кола до Банско и Разлог ще се стига само по пътя през Юндола, който също не е в добро състояние. Другият вариант е с теснолинейката от Септември за Добринище.

Засега е затворено платното непосредствено над поддалата стена и движението и в двете посоки е по другото, като се регулира от временен светофар.

„Разговаряхме с геолози, които ни казаха, че за цялостен ремонт са необходими към 600 000 лева, а разполагаме само с 200 000 лв. Затова в момента ковем стената с анкери към скалата“, обясни Лазаров.

По думите му пътищата към останалите зимни курорти не са чак в такова лошо състояние и не се налагат спешни действия.

Поражения от обилните дъждове това лято обаче има в цялата страна. Само в Бургаско са отнесени два моста, в Монтанско има 4 пътни съоръжения, които се нужсаят от спешен ремонт.

За отстраняването на всички належащи проблеми са необходими към 60 млн. лв. Финансовото министерство е планирало 169 млн. лв. за пътната агенция през 2015 г. За сравнение бюджетът на АПИ през 2013 г. беше 480 млн. лв.

Още преди месец вицепремиерът Екатерина Захариева предупреди, че в АПИ не достигат 15 млн. лв. за подготовка на пътищата за зимно поддържане.

Според Лазаров дори тези пари да се намерят сега, с тях няма да може да се направи нищо, защото сезонът вече не позволява да се запълват дупки. Това означава, че след влагата и студа през зимата напролет ще са нужни три пъти повече средства за ремонт.

От 1 ноември агенцията се кани да обяви готовност за зимно поддържане на пътищата.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимка: infomreja.bg, архив
снимка: infomreja.bg, архив
снимка: infomreja.bg, архив
снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

ooooooooooooooooooooooooooo23:28 - 23.10.2014
a kolko milioni izpisaxa??????????????????
VVV17:57 - 22.10.2014
От снимките става ясно, че най-вероятно реката е подяла основите на стената. При следващи обилни дъждове и силен водосбор там може да стане драматично.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK