Пътят до храма - завършен! Илия Сургов: Вече мога да спя спокойно, изпълних обещанието си пред света Богородица

Снимка: Infomreja.bg С добре свършена работа в полза на жителите на Илинден

„Вече мога да спя спокойно, изпълних обещанието си, което дадох пред света Богородичка, а именно за храмовия празник на нашата църква и празника на село Илинден пътят към храма да е обновен, равен и колите да стигат до вратата на църквата, а възрастните миряни да минават по него спокойно, без да се страхуват, че ще се спъват в буреняци и дупки. Църквата е на около 185 години и пътят към нея не е ремонтиран също от толкова години. Готови сме да посрещнем с удовлетворение гостите във вторник на християнския празник Голяма Богородица в Илинден.“

Това сподели пред ИНФОМРЕЖА днес председателят на черковното настоятелство при храм „Успение Богородично“ в пограничното село Илинден - Илия Сургов, който бе дал обет до храмовия празник тази година миряните да имат нов и равен път до светата обител.

Пълното обновяване на пътя до църквата започна на 13. юли и бе приключено през изминалите два почивни дни.

След полагането на бордюрите, в събота и неделя бе положен бетон на повече от 700 кв.м. по цялото протежение на въпросната улица, която тръгва от селския площад и свършва до църквата в селото.

На ново бяха изградени и три бетонови шахти, обясни председателят на настоятелството.

„Два дни въпреки нетърпимите жеги, които при нас достигнаха до 40 градуса, работниците и хората, които ни помагаха, издържаха и приключиха без проблеми и инциденти полагането на бетона, за което съм им много благодарен“, допълни Сургов.

Добродетелят не забрави и да благодари на хората, отзовали се на мисията.

„Чрез вашата коректна, много четена и уважавана медия – ИНФОМРЕЖА, искам да изкажа огромната си благодарност и признателност към кметския наместник на селото-Любен Воденов, който почти месец не подви крак и беше от сутрин до вечер и строителен техник, и снабдител, и шофьор, и багерист, и майстор, и общ работник на обекта. Искам да изкажа и огромната си благодарност към фирмата на нашия съселянин - строителния предприемач Стоян Пашов и неговия зет Николай Йовчев - отговорник на бетоновия център на фирмата, които в едно с хората си прежалиха и двата почивни дни, за да ни подават навреме количествата бетон.“

Паралелно с това в самата църква кипеше и усилената подготовка за храмовият ни празник.

„Безкрайни благодарности от името на църковното настоятелство и мен самия, изказвам и към нашата сърцата черковна деятелка - Босилка Ушева, и жените от селото, които направиха пълно почистване на храма, столовата, кухнята и района“, обстоятелствено подчерта председателят.

„Със спокойна душа мога да кажа, че сме готови за предстоящото голямо събитие в нашия храм и нашето малко, но красиво селце благодарение на добри хора, които помогнаха активно кой с каквото може“, допълни Илия Сургов, като не пропусна да покани и екипа на ИНФОМРЕЖА да бъдат официални гости на двойния празник на Илинден.

Пред медията ни той сподели и любопитния факт, че само в Илинден на Голяма Богородица, наред с курбана, традиционно се приготвя и отколешната местна характерна и традиционна гозба с булгур, което от няколко години е дело на Босилка Ушева.

Около 62-годишната жена всяка година дарява за празничния курбан булгура, чиято обработка започва още от ранна пролет.

Обработката се състои в това, че булгурът за вкусната гозба преди да се готви, трябва да се мине през натрошаване със специална за целта ръчна мелница с големи камъни.

„Босилка наследи традицята и приготвянето на характерната за Илинден булгурена гозба, в която се слага и много месо – телешки дреболии, от покойната баба Велика Икономова и леля Велика Калайджиева, обясни Илия Сургов.

Той сподели още, че традиционно и тази година за курбана телето ще бъде дарено на църквата от местния животновъд - Димитър Попов.

„Очаквам с голямо вълнение и трепет тазгодишния храмов празник. Хората от селото са доволни от свършената работа за пътя до храма, а наши съселяни, заселили се през годините във всички краища на България, ми се обадиха, че пристигат за празника с дарения на уникални икони, които ще бъдат осветени от владиката Серафим в двора на църквата и поставени с благодарност и признателност в храма ни, който за всички нас е убежище в доброто и вярата“, допълни още Илия Сургов, за който работата по пътя до храма приключи вчера, а от днес започна същинската подготовка за църковния празник и курбана.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg Църковният настоятел Илия Сургов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK