Пътят до Хераклея Синтика да стане държавна собственост, предлага кметът Димитър Бръчков

Снимка: Община Петрич, архив

Кметът на община Петрич, Димитър Бръчков, внася до Общински съвет предложение за обявяване на пътя до обект Античен град Хераклея Синтика от публична общинска собственост в път публична държавна собственост.

От администрацията припомнят, че лично премиерът Бойко Борисов, при посещение на място, пое ангажимент пътят до Хераклея Синтика да бъде благоустроен с държавни средства. Мотивите обосновават национален интерес.

Посоченият път осъществява връзката на друг републикански път с обект от национално значение - Античен град Хераклея Синтика. Обектът е включен в Списъка на паметниците на културата с "национално значение", обявен за такъв с ДВ бр. 32 от 1965 г., като в този период обектът е бил с името Градище /Античен град Петра/ - 2 км източно от с. Мулетарово. 

Съгласно Закона за културното наследство археологическите разкопки са изключително държавна собственост. Промяната на собствеността на пътя дава възможност на държавата да поддържа района, включително и пътя, осигуряващ достъпа.

Доброто експлоатационно състояние на пътя е наложително с оглед големия интерес към обекта, засиления в тази връзка трафик и необходимостта от осигуряване на безопасен достъп.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK