Борисов прави компромис с учениците, ресторантите остават в неизвестност

Снимка: БГНЕС

След 31-ви ще се решава дали молове и ресторанти да бъдат отворени и как

Новият щам, за който внимателно говорихме досега, за да не плашим хората, се разви със страшна сила във Великобритания въпреки пълния локдаун. Това каза премиерът Борисов, който влезе изненадващо на брифинга на здравното министерство и щаба.

Той се пренася изключително бързо, обясни Борисов. Ние сме си дали като дата 31-ви януари. Компромисът, който можем да напарим, е образованието. По определен ред учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение. Радостно е, че над 8000 доктори и мед. Сестри преболедуваха и не е така рискована тяхната дейност, каза Борисов.

Относно отварянето на ресторанти, барове и кафенета, премиерът каза:

Прави впечатление, че от близо 30 000 в този бранш, 6000 са подали заявления за помощ. Рискът е огромен при новия щам. До 31-ви януари ще наблюдаваме ситуацията. За радост детските градини и яслите не повишиха заболеваемостта.

Виждате, че хората в Европа от много време са затворени в домовете си. Ние сме оазисче по мерките. В България максимално щадим психическото и физическото здраве. Всичко като социална дейност е в пълния си обем. Удължаването на мерките след  31-ви януари означава още 100 000 – пари за неработещ бизнес. Държим най-ниския дефицит в Европа заради работещите ни заводи, това ни е предимството.

След учениците, ще решаваме за останалите работни места, категоричен бе Борисов.

Право на бранша е да се бунтува. Ако с бранша се разберем на някакви условия да работим, това ще бъде след разговор с нашите експерти., категоричен бе Борисов.

По-рано през седмицата Румен Петков заплаши, че ще подаде сигнал до здравното министерство заради неспазване на мерките от страна на премиера по време на посещението му в Хаджидимово и околните населени места. В тази връзка Борисов заяви:

Глобиха ме два пъти досега. Спазвам дистанция. Това че някой се засили да дойде до мен, аз го отблъсквам. Навсякъде съм с маска. Те трябваше досега цялата държава да глобят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK