9 следователи са разследвали катастрофата на "Струма", 32 водачи са разпитани

Снимка: Infomreja.bg

Към настоящия момент е малко рано да се говори за първоначалните причини, които доведоха до катастрофата на автомагистрала „Струма“.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Мария Павлова, която във вторник е ръководела всички процесуално-следствени действия, свързани с изясняване причините довели до тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница.

По думите ѝ разследването по случая е започнато от вчерашна дата, като именно тогава е било възложено и на Националната следствена служба (НСлС) с постановление на заместник-главния прокурор Мария Шикова.

„С оглед ефективното и своевременно провеждане на първоначалните действия от Националната следствена служба бе изпратен екип от 9 следователи, 2 мобилни центъра и експерти от София. Още в самия ден на катастрофата е извършен мащабен оглед на местопроизшествието с участието на 29 моторни превозни средства, между които леки и товарни автомобили, както и 2 автобуса. При огледа са иззети множество веществени доказателства, включително и 14 броя моторни превозни средства, които в момента се оглеждат“, каза още Павлова.

Тя добави, че предвид мащаба на местопроизшествието при огледа са използвани различни технически средства, в това число и дрон.

„За вчерашния ден са разпитани 32 лица в качеството на свидетели, от които 11 граждани на Република Гърция, разпитани пред съдия. Към момента е назначена съдебно-техническа експертиза на 1 тахографска шайба и тахографска карта, която е възложена на областния отдел на „Автомобилна инспекция“ – София. Това се прави с оглед евентуалното установяване на скоростта на първите автомобили, които са предизвикали верижната катастрофа“, подчерта Павлова.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK