„Пъстра трапеза“ гостува в Кюстендил за Празника на черешата

снимки: Пъстра трапеза

За четвърта поредна година красивият български град Кюстендил, прочут като Града на черешите, ще посрещне първите дни на лятото с традиционния и много вкусен Празник на черешата. В рамките на два дни - 22-ри и 23 юни, жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на фолклорни забави и, разбира се, най-вкусните череши.

По традиция празникът, свързан с този вкусен плод, дава началото на лятото и е символ на плодородието и доброто.

За трета поредна година на гости на Празника на черешата ще бъде и Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“. Изложбата на кулинарни ястия от кюстендилския край, приготвени и представени от местни жители и гости, най-красивите експозиции с череши, професионална кухня и, разбира се, забавните надпревари „Кой изяде боба“, „Кой изпи млякото на „Родопея“ и „Кой изяде баницата на „Елиаз“, са само малка част от изненадите, които организаторът на фестивала „Пъстра трапеза“ шеф Пеньо Иванов и приятелите от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 са приготвили за кюстендилци и гостите на града.

Пленерът за детска рисунка „Рецептите на баба“ и този път ще даде възможност на малчуганите да развихрят фантазията си –а когато присъстват и вкусните летни череши, забавлението и за малки, и за големи, е гарантирано!

Освен „Пъстра трапеза“, на 22 юни, когато е официалното откриване на Празника на черешата, в градинката пред общината ще започне фолклорният празник „Черешчица плод родила“. Ще има и изложба-базар на череши и черешови произведения, както и занаятчийски уникати.

На 23 юни от 11,30 часа е стартът на изложението на различни сортове череши от региона и страната, а веднага след това и конкурсът за най-едра череша, най-атрактивно вещало и най-красив черешов щанд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK