За 10-а година празникът Панагия - "Въздигане на хляба" в Кюстендил радва малки и големи

Снимка: Infomreja.bg

Празникът Панагия - "Въздигане на хляба" в Кюстендил бе открит за 10-а поредна година с водосвет за здраве и благоденствие. Изложение от богати щандове с обредни хлябове бе подредено в градинката пред Обреден дом, което привличане с уникалност и неповторимост.

Жители и гости на града имаха възможността да опитат и от разчупената пита, замесена специално в двора на  Граничкия манастир „Свети Лука”. Уюастниците в изложението - представители на читалища и неправителствени организации представиха своите ритуално подредени маси. Щандът, на който деца месеха питки заедно със служители от отдел „Култура и духовно развитие" будеше омиление и усмивки сред посетителите.

„Панагея” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредно разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Това е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времената и различните култури, съхранена от дедите ни и донесена до наши дни, чрез празниците на църквата и народната традиция.

Панагия са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят. На Панагия са наречени църкви, крепостни стени, дори градове. В замесването на свещения насъщен хляб традицията е заложила символа за раждането на живота, за майчинската ласка, която възпитава и учи децата, за грижите, с които се отглежда човек, за насладата от труда, за това как Земята е създадена, за да ни храни, но и ние да я почитаме за плодовете й, за благодарността към най-великото творение на Съзидателя – живота.

Традицията не е просто поклон пред насъщния и символ на зараждането на живота, а и един великолепен ритуал, в който замесването на хляба – от жътвата, през нощвите, та до пещта, се предава със сърце и любов от майки и баби на дъщери и внуци – също като красотата на вдъхновението.

На празника „Панагия – въздигане на хляба” се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен, празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Иконографската изложба е „Панагия”, изложението на питите е „Панагия”, музиката е за „Панагия”, обредът е посветен на „Панагия”.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK