Първо ОУ – Гоце Делчев, сподели опита си с две благоевградски училища

Снимка: Infomreja.bg

И трите учебни заведения са иновативни

В продължение на два дни – 25-и и 26-и ноември, преподавателите от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев споделиха опита си със свои колеги от Второ ОУ „Димитър Благоев“ и Осмо СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград. Срещата се осъществи по проект „Иновации в действие“.

Програмата на посещението беше твърде богата и разнообразна. Гостите посетиха уроци и в началния, и в прогимназиалния етап на обучение. В трети клас те наблюдаваха урок по методиката Jump Math на тема: „Повърхнина на масиви“, изнесен от преподавателя Силва Тричкова. Четвъртокласниците в целодневна група,  ръководени от своя учител Илия Динев, демонстрираха техниката Ебру – рисуване върху вода. Специалистът по английски език Надка Динева изнесе урок в 5.а клас  с интегриране на информационни технологии, а Димитър Агов – урок по география и икономика в 5. в клас на тема: „Фактори и елементи на климата“.

Трите паралелки – 5. а, б и в, се включиха в интердисциплинарен урок „Древният свят – вяра и култура“, обединяващ  предметите  Български език и литература, История и цивилизация, Информационни технологии, Изобразително изкуство и Музика. Той беше подготвен от преподавателите Ангелина Маркова, Теодора Пашалиева, Елена Спириева и Димитър Сърбов. Същият учителски колектив, но с преподавател по БЕЛ Христина Попаркова, изнесе   интердисциплинарен  урок и в 7-и клас на тема: „ Възрожденският българин и пътят към безсмъртието“.

Гостите от Благоевград наблюдаваха в училището и  демонстрация по роботика и 3D принтиране.

Интердисциплинарният урок в пети клас започна с въпроса за раждането на света и постепенното преминаване от хаоса към космоса. Учениците очертаха  митологичния модел на света – тема, на която много от тях бяха посветили свои рисунки. Те се спряха и на въпроса за времето – циклично и линейно, свещено и обикновено.

В урока много умело беше направен преходът от най-старите разкази за света към първите стъпки на археологията и историята. Учениците, разделени на пет екипа, споделиха резултатите от предварителните проучвания, които бяха направили на различни артефакти. С увлечение те разказаха за българските пещери Козарника и Магурата и за Алтамира в Северна Испания и Ласко в Югозападна Франция. Отлично се представи и екипът, проучил култова сцена от село Овчарово – Търговищко, от  5-о хилядолетие преди Христа.

Интерес предизвика също така назоваването на различните древни календари. За тях учениците трябваше да се сетят, слушайки подходяща музика.

За осмисляне синкретичността на някогашното изкуство допринесоха и танците в урока, напомнящи тези на първобитните хора , на тържествата в чест на бог Аполон и на молитвите за хубаво време и добра реколта.

За всичко, което видяха и преживяха през тези два дни, преподавателите от Благоевград благодариха по време на Кръгла маса „Иновации в действие“. На нея те изгледаха презентация, подготвена от директорката Людмила Дерменджиева, която допълни представата им за иновативното Първо ОУ – Гоце Делчев.

Гостите се запознаха и със същността на неотдавнашна квалификация, осъществена благодарение на  спечелен от училището проект по програма „Еразъм +“. Преподавателите  Невена Гушкова, Марияна Рускова и Гергана Вълчева разказаха за обучението си в Барселона – Испания, на тема:  „Щастливо училище: позитивно образование за благополучие и развитие на жизнените умения“.

За предимствата на изнесеното обучение, което прилагат от години, говориха специалистите по БЕЛ Ангелина Маркова и Христина Попаркова. Те подчертаха, че в нетрадиционна среда се изявяват дори тези деца, които в класната стая обикновено проявяват пасивност.

Екипите от Благоевград останаха доволни от наученото. В изказването си Милена Ковачева – директор на Второ ОУ в областния център, посочи това, което и е направило най-силно впечатление – екипността в работата на гоцеделчевското училище и съчетаването на традиционните с иновативните методи. Тя благодари и за пълната откритост, проявена от домакините, и ги поздрави за тяхното себеотдаване.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK