Първо ОУ "Васил Левски" - Костинброд, отбеляза своя 165-годишен юбилей

Снимки: Първо ОУ "Васил Левски" - Костинброд

Издаден бе и юбилеен сборник за училището

Първо ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд, отбелязза своята 165-годишнина с Юбилеен ппедагогически съвет, на който присъстваха бивши и настоящи учители.

Неслучайно 1-ви ноември беше ден на юбилея.

С възторжени слова за будителите и духовните им последователи – учителите, се откри срещата с презентацията „Мисия настоящ будител“, където главният учител Поля Масларова представи във факти и документи историята на училището, неговото развитие, постижения, учители и директори, дали своя дял в образованието и възпитанието и подрастващото поколение на гр. Костинброд.

Директорът прочете получените поздравителни адреси от: кмета на гр. Костинброд – Трайко Младенов, от Янка Такева, от бивши учители в училището.  Своите поздравления поднесоха присъстващите бивши учители: Светослав Иванов – сега директор на ПГВМСС, и Николай Борисов – сега зам.-областен управител на София област, които дари и ценни книги за библиотеката на училището.

След това беше представена драматизацията по „Радини вълнения“ с ученици от 5 клас под ръководството на учителя по БЕЛ - Анелия Викторова – „Яна Госпожина“. По оригинален и съвременен начин учениците отговаряха на въпросите на Яница …“ Госпожина“ за историята на училището  и с какво е ПЪРВО то.

Накрая изпяха химна на училището „Училище със нищо несравнимо“ и получиха като подарък „Юбилеен сборник“ за Първо ОУ „Васил Левски“ гр. Костинброд, издаден от печатницата МУЛТИ ПРИНТ – гр. Костинброд по повод на юбилея.

Издаването на сборника е в резултат на информацията, подбрана от: Русанка Колева – бивш учител по история, Даниела Борисова – директор, Поля Масларова, Анелия Викторова , Светла Димитрова, предпечат подготвен от Л. Мирков и Йордан Бончев – управител на МУЛТИ ПРИНТ и бивш ученик на училището.

Най-интересно и вълнуващо беше изказването – изповед в дискусията „Какво е за мен Първо ОУ „Васил Левски“ на всички присъстващи, които с много мили думи и в вълнение  споделиха своите спомени: Н. Борисов, С. Иванов, Григор Димитров /Грегъри/  – сега действащ и уважаван учител в Немската софийска гимназия, Милен и Виждан Миланови – бивши учители и всички действащи сега учители, които също разказваха как се чувстват в училището, как са започнали и какво ги задържа в него, за това че се чувстват като в едно семейство и приятели на които можеш да разчиташ.

Но думите, които трогнаха всички, на най-възрастния бивш начален учител, присъстващ на юбилея – Емилия Станчева, бяха … „Ако се преродя, пак ще бъда учител и пак в Първо ОУ „Васил Левски  и никъде другаде…“

След думите на Гр. Димитров – Грегъри от с. Петърч, общ. Костинброд:

… Първо над всички, България над всичко!…

с изпълнението със ставане на крака на химна на Р България и  пожелания за „многая лета“ за Първо ОУ „Васил Левски“ приключи официалната част, юбилеят продължи с тържествен обяд и юбилейната торта 165 години и фойерверки.

Даниела Борисова-Милутинович   

Директор от 1998 г.;

Директор на годината 2008 г. от Съюза на работодателите;

Директор на годината 2014 г. от Съюза на българските учители;

Класиран с доклад в конкурс „Добри педагогически практики“ в III,  IV,  V  Национална конференция за приобщаващо образование и образователна интеграция;

Завършила:

  • Полувисш институт в гр.Смолян със специалност „История, география, музика“;
  • ВТУ “Кирил и Методий“- гр. Велико Търново магистър със специалност „История“ и „Учител по история“;
  • ВСУ “Черноризец Храбър“- гр. Варна , магистър по Икономика, маркетинг и комуникации;
  • Специализация от СУ “Климент Охридски“ – гр. София - организация на управлението  на образованието. Защита на  дипломна работа на  тема „Психологически аспекти на съвременното училищно образование“;
  • III ПКС История;
  • II ПКС организация и управление;

Търсене в усъвършенстване на педагогическите практики – характерни особености на новото поколение – деца - индиго, деца кристали и поколенчески  предизвикателства.

Мото за работата, заложена в конкурсната програма за директор: “Да искаш да променяш и въпреки безсмислието, ...да променяш, променяйки се!“

 Скот Фицджералд

Училището не е мое, но моя зрял творчески път премина в и с училището!

                        Като бивш възпитаник на Първо основно училище съм извървяла пътя от нередовен учител – до директор, следвайки примера на моите учители, които бяха еталон  за професионализъм. От първата ми учителка Радка Лалева през класен ръководител в прогимназиален етап математика Борис Илиев до еродирания директор – Михаил Тодоров, който наследих, както наследих и добре организиран и подготвен екип от професионалисти.

                        Историята на Първо основно училище продължи под мое ръководство в трудни години на прехода 1998 – до наши дни, с провокациите на времето, на променяйки се ценности, с новото поколение родители и още по-различно поколение учители – следвайки традициите, но и прилагайки иновациите за да продължим… в особено тежка локализация – накрая на града – без транспорт, без финанси, без подкрепа, с единствената отговорност, че делото на първите костинбродчани, дали своята земя за училище, отделили своя залък да го построят и завещали дългът да го има. Въпреки ……………….. и заради всичко това ние се борим – оцелявайки и се развиваме с дръзновение в мечтите и желание те нашите ученици организират преди изложбата „Във вълшебството на цветовете и още нещо …“. За талантите в изобразителното изкуство, подготвени от доаена художник Илия Илиев,  Емил Найденов и Юли Найденов.

  • Създавайки първи в общината и единствени към настоящия момент, чрез Гражданско образование, Ученически парламент с традиционния ден на самоуправление.
  • Първи и единствени създадохме информационни кабинети в начален етап отговаряйки на потребностите на новото поколение   от информационни технологии.
  • Първи и единствени създадохме Ресурсен кабинет с логопед и психолог.
  • В годините обогатявайки общата култура на учениците с въвеждане на втори чужд език: италиански, френски, руски, хърватски, а в настоящия момент унгарски с перспектива да се превърнем в базово училище към Софийския университет.
  •  Подготвяхме и участвахме в олимпиади, конкурси с награди и постижения, прославяйки   училище и община.
  • Създадохме клубове по танци, театър, шах, спорт, вокално пеене  и откривахме таланти,  някои от които вече са известни.
  • Създадохме традиция за избиране на „Родител на годината“, „Ученик на годината“ и „Учител на годината“ , които са оценени и  от Общината, като Р. Колева и Т. Иванова.
  • Чрез конкурс променихме  печата на училището автор Е. Найденов, знамето и емблемата на училището автор     Светла Димитрова, символ – „петлето“ автор Светла Харалампиева.
  • Създадохме зелени зони,   поддържани от съответните класове  и   традиция  всеки випуск да засади дърво и така училищните ни дворове са уредени с  цветя и красиви огради.

Не мога да изброя всичко, което направихме, за да ни е уютно в училище, децата да се чувстват уважени и ценени, и учителите да работят с желание и хъс. Награда са хубавите думи от бивши ученици и факта, че се връщат в училище вече завършили, да си видят любимите учители, защото както и те сами казват „Вие ни научихте да бъдем добри хора“, което е наш преоритетна задача.

Огорченията си ги спестявам, защото  хората, които ги  причиниха, по-скоро ме амбицираха да продължа да ръководя училището, което е МОЕ, по сърце и душа, в което съм вложила таланта си,педагогическите си търсения, където всяко цвете е минало през ръцете ми и всеки ученик съм обичала по свой начин! А може би нямаше да се справя, ако до мен не стояха учителите, които със своя професионализъм ме вдъхновяваха за нови постижения. Сега училището е иновативно, работим по две международни програми Еразъм +, спечелихме си първия етап на СТЕМ-среда.Във всяка учебна стая има мултимедия или дисплей за електронни уроци. Имаме дарени 15 компютъра и съвременна педагогическа  среда работим,  участваме в проекти и печелим конкурси. Името ни се чува навсякъде, а чрез нас и родния град. Въпреки че първи район не е преоритет за Общината. Не продължаваме в ново то хилядолетие, както се пее в нашия химн „Училище с нищо несравнимо“.

         Училище – школа за преуспяващи: двама зам.-обл. управители, един кмет, трима експерти, трима директори на училища и детски градини.

ЗА МНОГАЯ ЛЕТА! ЧЕСТИТ НИ ЮБИЛЕЙ!

 

Директорът на училището, Даниела Борисова-Милутинович

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK