Гайдарчетата, които направиха щастлив своя учител

Снимка: Infomreja.bg

За Петър Карамфилов от НЧ „Просвета – 1865“ в Гоце Делчев и неговите ученици

Те са две момчета, наскоро получили свидетелствата си за основно образование, но вече твърдо избрали пътя, по който ще продължат развитието си. Това е пътят на инструменталисти в областта на народната музика.

Иван Рамов и Мартин Хаджидиманов вече са ученици в Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка. Само преди няколко дни те успешно издържаха изпитите си по гайда, теория на музиката и солфеж. Цяла година упорит труд и резултатът е налице.

Щастлив е и човекът, направлявал целенасочената им подготовка – ръководителят на Школата по пиано в гоцеделчевското читалище – Петър Карамфилов.

„Голямо е удовлетворението да виждаш, че учениците ти успяват. Дано някога и те да имат ученици!“, споделя виртуозът на гайдата в Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. После разказва за това как момчетата са усвоили фолклорните размери и са разучили по едно хоро от всеки размер.

Впрочем, Иван и Мартин не са първите успешни възпитаници на Петър Карамфилов. Дванадесетокласник в НУФИ – Широка лъка, е Калоян Тешовски, също негов ученик. А Благой Тропчев, който след училището в Широка лъка е завършил Музикалната академия в Пловдив, за първи път е хванал гайдата пак тук. Сега са колеги – учителят и някогашният му ученик. Те не са се и разделяли напълно, заедно са усъвършенствали свиренето и на каба гайда.

„Моята слабост си остана гайдата, макар че свиря и на контрабас“, включва се в разговора и Благой Тропчев.

Бивш ученик на Петър Карамфилов е и Крум Дамянов, който също допринася в голяма степен за запазване и популяризиране на гайдарското изкуство в Неврокопския край.

По техните стъпки сега тръгват Иван и Мартин, които свирят на джура гайда от 2-3 години, но  искат да овладеят и втори инструмент. Иван си е избрал кавал, а Мартин – каба гайда.

На изпитите в Широка лъка двете момчета са направили много добро впечатление на преподавателите там, поради което са били поканени да участват в предстоящия Национален конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“. Те с готовност са приели предложението и без да си позволят почивка, продължават да се подготвят, разбира се, отново със своя наставник Петър Карамфилов.

А той все ги напътства и от сърце се радва на възможностите, които се откриват пред тях!

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK