Първият разсадник на брежански кестен става факт

Снимка: Личен архив

На 12 декември сдружение „Хора и традиции” и кметството в Брежани поставят началото на разсадник със здрави кестенови семена от многовековни брежански кестени.

Благодарение на хората от селото са събрани здрави кестенови семена, необременени от болести, които са в готовност за засаждане.

Инициативата е подкрепена от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Благой Стефанов - кмет на село Брежани, които предоставиха опитното поле на училището в Брежани.

Почвата вече е изорана и готова за засаждане.

На 12 декември, събота, от 13 часа, членове на Сдружението, начело с председателя Румяна Панова и кмета Благой Стефанов, ще поставят началото на дългоочакваното осъществяване на идеята за семенна база на брежанския кестен, прочут с вкусовите си качества в цялата страна.

„Поставяме началото на възстановяване на брежанските кестенови гори, като много скоро се надявам да се отвори европейска програма, по която да кандидатстваме. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов ни подкрепя в идеите да залесим над 50 декара земи и да създадем научно-изследователско звено и регионален център по кестените“, сподели Румяна Панова.

Създаването на разсадник е малка крачка към другата, по-голяма идея, а именно популяризиране, възстановяване и създаване на нови кестенови гори в Брежани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK