Първи случай на коронавирус е регистриран в Южна Италия

Снимка: СЗО

Италианка, пристигнала там от северния град Бергамо

Първи случай на заразяване с новия коронавирус е регистриран в Палермо, на остров Сицилия. Става дума за италианка, пристигнала там от северния град Бергамо в областта Ломбардия, където е италианският епицентър на заразата, предаде БТА. Жената е била хоспитализирана снощи в болницата в Чевело. Хората, с които е контактувала, са поставени под карантина.

По най-нови данни починалите от вируса в Италия вече са седем. До момента се знае за почти 230 заразени - повечето са в две северни области - Ломбардия и Венето, където са възникнали местни огнища на разпространение на коронавируса.

Италиански турист е дал положителна проба за вируса, докато е бил на почивка в Тенерифе, на испанските Канарски острови. Пациентът е изолиран и са взети съответните мерки, написа в Twitter областният лидер на островите Анхел Виктор Торес. Днес ще бъде изпратена проба от пациента за повторен тест в Мадрид, добави той. Заразеният мъж е лекар от северната италианска област Ломбардия, където са регистрирани повечето от случаите на новия коронавирус.

Великобритания съобщи днес, че хора, които скоро са посетили Северна Италия, трябва да се самоизолират, ако имат някакви грипоподобни симптоми. Британският здравен министър Мат Ханкок уточни, че препоръката се отнася за всички, които са били в Италия северно от град Пиза. А ако са били в районите, поставени под карантина, трябва да се самоизолират независимо дали имат симптоми или не.

Европейският парламент също посъветва своите служители да си останат у дома в изолация, ако в последните 14 дни са пътували до засегнатите от коронавируса райони в Северна Италия.
Днес в Италия ще се състои среща на италианския здравен министър и колегите му от съседните страни за обсъждане на координиран отговор на пламналото огнище на коронавируса в Северна Италия. Ще присъстват здравните министри на Австрия, Франция, Словения, Швейцария, както и на Германия и Хърватия, съобщи здравното министерство в Рим.

Германският здравен министър Йенс Шпан каза вчера, че границите по суша не могат да спрат разпространението на вируса. Запитан дали ще могат да бъдат отцепени цели градове и селища, както Италия прави в северните области Ломбардия и Венето, той посочи, че това е "теоретичен вариант", който не е необходим на този етап. "Има много междинни етапи - от отмяна на събития с участие на много хора до пълно затваряне на цели градове", отбеляза Шпан.

Късно в неделя Австрия за кратко спря влаковете, влизащи от Италия, след като се появи подозрение за два предполагаеми случая на заразени във влак от Венеция за Мюнхен. Двамата пътници дадоха отрицателни проби за вируса./ НОВА ТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK