Първи прогнози за местата в следващия Европейски парламент

Снимка: ЕП

Европейският парламент публикува първата серия от прогнози относно това как ще изглежда следващата пленарна зала, на базата на данни от национални проучвания на обществено мнение, събрани преди февруари 2019 г. Данните се базират на надеждни анкети, проведени от национални институти за проучвания на общественото мнение в държавите членки и обобщени от “Kantar public” от името на Европейския парламент.

Партиите са разпределени към съществуващите политически групи или към Европейска политическа партия, с която са свързани. Всички нови политически партии и движения, които още не са обявили намеренията си, са категоризирани като „други“, а категорията е разпределена поравно в ляво и дясно на политическия спектър.

На основата на предпочитанията за гласуване в ЕС27 в момента, може да се прогнозира, че разпределението на местата в Европейския парламент след Брекзит ще отразява по-разпокъсан политически пейзаж от всякога. Следващият Парламент ще има по-малкo евродепутати (705) от сегашния Парламент (751).

Данни от всяка страна за сваляне и споделяне

Всички данни могат да бъдат свалени от медийния пакет за изборите във формат excel заедно с пълен каталог от еволюиращите намерения за гласуване от държавите членки. Досието ще предоставя пълна информация относно националните партии, техните имена, политически убеждения на европейско ниво, резултати от последните европейски избори и национални избори, както и тяхното положение относно събраните анкети за намеренията за гласуване. Самите проучвания на обществено мнение са идентифицирани с включването на всички определящи критерии като институт, размер на извадката и датите на вземането на данните.

Пълен списък с използваните индивидуални проучвания за всяка държава може да намерите в приложението към доклада. Специалните проучвания на намеренията за гласуване на европейските избори имат приоритет над тези за гласуване в национални избори. Когато през периода на докладване са налични няколко проучвания за дадена страна, наличните данни от проучванията се преизчисляват в един среден резултат за всяка партия, без да се прилага никакво претегляне или допълнително алгоритмично третиране.

Парламентът ще публикува актуализирани прогнози всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час докато предварителните окончателни резултатите от всички държави членки станат налични.

Първите преки избори на Европейския парламент са се състояли преди 40 години на 12 юни 1979 г. Предстоящите избори ще бъдат най-важните в историята на Парламента, имайки предвид политическия контекст, очакваното напускане на Обединеното кралство и важните политически и трансгранични предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани. Избирателите ще гласуват между 23 и 26 май, за да решат европейското бъдеще.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK