Училището в Буково остава защитено, а това в Баничан – средищно

Снимка: Infomreja.bg

Маломерните паралелки в община Гоце Делчев също се запазват

Днес в Гоце Делчев се проведе извънредно заседание на местния Общински съвет. На него беше взето решение да се поднови статутът на ОУ „Иван Вазов“ в село Буково като защитено училище. То напълно отговаря на изискванията, според които, ако такова учебно заведение бъде закрито, поне 10 ученици ще трябва да пътуват не по-малко от 20 км до най-близкото държавно или общинско училище.

Общинските съветници дадоха съгласието си и за включване на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – село Баничан, в актуализирания списък на средищните училища за учебната 2020/2021 година.

Маргарита Енчева – началник отдел „Образование, здравеопазване, социални дейности, култура и спорт“ в общината, която внасяше предложенията до съветниците, припомни критериите, на които трябва да отговарят тези учебни заведения.

Средищно училище е това, в което се обучават най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст, идващи от селища, в които няма училища, и това е най-близкото до тях.

Така в ОУ „Св. П. Хилендарски“ – Баничан, се обучават ученици от 1. до 7. клас от село Господинци, отстоящо на 6,5 километра. Броят на учениците, пътуващи от Господинци до Баничан през тази учебна година е 18, а през следващата ще бъде 19.

Общинският съветник Ангел Гераксиев предложи до края на месец март следващата година ресорните комисии, свързани с образованието, да проведат заседания, след което Общинският съвет да изслуша доклад от кмета на общината по въпроси, касаещи училището в Баничан.

На днешното заседание беше разрешено и съществуването на самостоятелни маломерни паралелки, т. е. такива с по-малко от 10 ученици, през предстоящата учебна година в общинските училища.

Като финансиращ орган, община Гоце Делчев е предвидила в бюджета си за 2020 година средства за дофинансиране на тези училища, като общата сума е 55 000 лева.

Маломерните паралелки в общината през учебната 2020/2021 година ще бъдат 36 с общо 169 ученици.

Критично изказване по този въпрос направи общинската съветничка Костадинка Богданова. „Нищо не се прави от Общинска администрация, за да се подобри това положение, което е с многогодишна давност, и да се търсят алтернативни варианти“, каза тя и попита дали  маломерните паралелки са най-доброто решение за учениците.

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK