По 60 ст./кг плащат на берачите на череши в Кюстендилско! Липсват работници

Снимка: Infomreja.bg

За първи път на берачите на череши в Кюстендилско се заплаща по 60 ст. за набран кг. плод.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи към този момент изкупната цена на черешите по пунктовете в региона е 1 лв.

Въпреки високата цена масово местните овощари се оплакват от липсата на работна ръка. Стигнало се и до ситуации, в които местни земеделски производители докарват работници от Северна България.

„Истината е, че на хората не им се работи. При положение, че плащаме 60 ст. на берачите, а за нас остават 40 ст., за какво говорим. Жителите от ромския квартал „Изток“ също не желаят да работят“, оплакват се местни производители.

Въпреки, че на повечето места черешите бяха съсипани през месец април има масиви, в които плодовете са се запазили. Количеството от череши едва ли ще бъде малко през тази година, прогнозират земеделски производители.

От общинската администрация в Кюстендил припомниха, че отново  изкупуването на черешите става само срещу представен документи за собственост.

Отделно от това при наемане на берачи собствениците или ползвателите на черешови насаждения ще трябва да осигуряват непрекъснато техен представител, който да ги придвижва от и до изходния пункт в началото и края на работния ден.

В началото на този месец започна и засилена охрана по черешовите масиви в региона.

Плодовете се охраняват от полицаи и военни, а от края на миналата седмица в Кюстендил пристигна жандармерия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK