Първи ифтар даде кметът на община Белица Радослав Ревански, събра на една маса мюсюлмани и християни

Снимки: Община Белица

Като истински европеец кметът на община Белица Радослав Ревански събра снощи на голям и стилен ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан мюсюлмани и християни, духовни водачи от двете вероизповедания, с което за пореден път показа уважението си към религиозните общности, които както в община Белица, така и в другите смесени райони живеят в мир и сговор и взаимно почитат религиозните си празници. 

От двете страни на градоначалника на благотворителната вечеря седнаха като равни с равни районният мюфтия Айдън Мохамед, архиерейският наместник на Разлог Янко Русков, районният мюфтия в Пазарджик Абдула Салих, районният мюфтия на София Мустафа Избиштали и свещениците от Банско и Белица - Николай Варин и Николай Попов.

По покана на кмета в белишкия "Мартини бар" се събраха повече от 70 гости и от двете религиозни общности от Белица, Благоевград, Пазарджик и София. 

Поканата на Радослав Ревански за първия му ифтар като кмет на община Белица уважиха още общински съветници, представители на местния бизнес, кметовете на населените места, цялото общинско ръководство на Белица, директори на училища и културни дейци.

Сред официалните гости на дадената от кмета тържествена вечеря бе и бившият управник на Благоевград Лазар Причкапов, което е поредното доказателство, че освен в религията и вярата Ревански не дели хората и на партиен принцип. 

Даденият от него ифтар по европейски еталон сам по себе си говори много, като основното е, че християни и мюсюлмани седнаха на една маса и показаха взаимно уважение към религиите си. Това ги прави добронамерени едни към други и общности, които живеят в пълен синхрон и разбирателство.

В рамките на цялата седмица всяка вечер кметът Ревански осигурява благотворителни вечери на вярващите мюсюлмани във всяка джамия в населените места в община Белица след 21 часа, когато приключи вечерната молитва и мюсюлманите разговяват след залез слънце и се хранят. 

Според каноните на мюсюлманската религия през целия месец Рамазан изповядващите исляма се въздържат да пият вода и да се хранят от изгрев до залез слънце. Вярата и надеждата им за прочистване на духа и тялото не ги изтощава в големите горещини и тежкия земеделски труд на полето. 

Рамазан спазват в последните години масово и децата. Тази година тежките пости на мюсюлманите приключват на 5-и юли, когато започва и тридневният празник Рамазан Байрам. Тогава отново на богати и приятелски трапези ще се съберат да празнуват заедно християни и мюсюлмани.

Специално за християните и празника Рамазан Байрам кметът Ревански сподели, че на 7 юли в общинския център празнуващите мюсюлмани ще приготвят традиционните за празника байрамски специалитети и всички ще празнуват заедно. Празникът ще бъде гарниран и с богата музикална и културна програма, изразяваща традициите и уважението между двете общности. 

„Благодаря на всички гости, които уважиха първия ми ифтар, начело с религиозните водачи от двете вероизповедания, кметовете на населените места, общински съветници, бизнесмени, представители на държавната власт, на политически партии, общественици. Това е доказателство, че в община Белица живеем заедно и мюсюлмани, и християни мирно и спокойно. Като кмет на общината споделям дълбинно в душата си ценностите на уважение към различния и нуждата един от друг и съм убеден, че по този начин ще постигнем просперитет в общината и нашата родина България", коментира Радослав Ревански. 

Той е категоричен, че ще превърне давания от него ифтар в традиция. 

 

КОМЕНТАРИ

чудно09:21 - 29.06.2016
дано е платил от собствения джоб, а не от общинската каса... а дано, ама надали
дпс09:58 - 23.06.2016
това повече ми прилича на банкет отколкото на ифтар
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK