Фотоизложба за личния живот и каузите на Боян Петров откриват в Кресна

Боян Петров

На 22. октомври от 13:00 ч. във фоайето на Община Кресна ще се състои официалното откриване на фотографската експозиция „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом“.

Изложбата представлява фотографии от личния живот на нашия именит алпинист Боян Петров, както и една от личните му каузи, с която се занимава от дълги години, а именно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него.

Изложбата ще бъде открита от доцент д-р Стоян Бешков от Националния природо-научен музей към БАН и Андрей Ковачев и Петко Ковачев от Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле”.

На изложбата са поканени да присъстват кметът на община Кресна, Николай Георгиев, заместниците му, общински съветници и други представители на обществеността в града.

На изложбата ще бъдат представени фотографии от кръжока по зоология към Зоологическата градина, който е посещавал Боян Петров и е запалил страстта му към природата, негови лични снимки, снимки на природата в Кресненския пролом - за опазването на който , снимки на различни защитени видове земноводни, влечуги и птици, срещащи се в района на Кресна.

Автори на фотографиите са: самият Боян Петров; доц. д-р Стоян Бешков, НПМ при БАН; професор д-р Павел Стоев (предоставил снимки от своя фотоапарат правени от Боян Петров), научен секретар на НПМ при БАН и приятел на Боян още от годините в кръжока в Софийския зоопарк; Асен Тасев - приятел на Боян от ученическите години; Андрей Ковачев - СДП БАЛКАНИ, биолог и зоолог, приятел на Боян от 1-ви клас.

Изложбата се организира по инициатива на Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” с любезното съдействие на Община Кресна. Откриването на изложбата ще се проведе на 22 октомври 2018 г. от 13:00 ч. в сградата на Община Кресна, която се намира на адрес гр. Кресна, ул. „Македония” № 96.

Кресненският пролом е малко кътче от природата на Югозападна България, съхраняващо изключително богато биоразнообразие, едно от най-богатите в Европа, и мястото, където Боян Петров, завършвайки своето биологично образование, е правил теренните проучвания за дипломната си работа.

Кресненският пролом е мястото с най-много биологични видове на единица площ в България и територия, в която се срещат южната средиземноморска със северната природа. Тясната долина на река Струма, затисната от стръмни планински склонове, прави тази връзка много уязвима и крехка и всички животински видове и растения, обитаващи района, са силно чувствителни към човешките дейности в Кресненски пролом.

Това ценно природно богатство сега е застрашено от строителството на автомагистрала „Струма” през дефилето, част от Транс-европейския коридор 4, свързващ Хамбург със Солун, финансиран с европейски средства.

Въпреки продължаващите повече от 20 години усилия на неправителствените организации и личности като Боян Петров, да се намери щадящо за дефилето решение – с дълъг тунел или т.нар. “източен обход” извън дефилето, в края на 2017 година българските власти отмениха законово действащо решение от 2008 година и приеха, че посоката София – Солун ще премине през дефилето, а само посоката юг-север ще бъде изнесена извън Кресненския пролом.

Последствията са пагубни както за природата, така и за хората от региона. С изграждането на спорната отсечка ще се загубят важни транспортни връзки с регионалния Благоевград, рафтинг и каякинг туризма ще пострада; риск от разширяване на съществуващия път в магистрала ще има и за пътуващите по нея.

Това решение е в противовес на препоръките на европейските конвенции и националното законодателство, и Боян Петров е сред тези, които настояват, че алтернатива е не само възможна, но и необходима.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK