Първата жена инженер в Рибново - Къдрие Чолакова, откри сватбения сезон в селото, омъжи се за ученическата си любов Джафер Хаджиев

Снимки: Личен архив

Първата жена инженер в гърменското село Рибново - Къдрие Чолакова, и нейната любов от ученическите години Джафер Хаджиев днес вдигнаха голяма, пищна и изискана сватба, с което станаха и първата двойка, открила сватбения сезон в родопското село.

Два дни младото семейство и техните родители и и най-близки посрещаха гости от близо и далеч, които пристигаха с пълни от радост и уважение сърца, за да кажат "Честито" и "Бъдете живи и здрави до дълбоки старини".

Големият и подбран много професионално чеиз на булката буквално взе очите и възхитата на стотиците  съгледвачи, които се прехласваха пред изящните тъкани, феерични кувертюри и пердета, мебели последен писък в съвременното обзавеждане, с които младите ще подредят щастливия си дом.

Приятели и близки на двете семейства, които любовта на Къдрие и  Джафер сроди, прииждаха на сватбеното тържество с много подаръции с най-добри пожелания за младите, сред които бе и традиционното "Тази година сватба, догодина кръщенка".

Тази година през месец юли чаровната Къдрие Чолакова стана първата жена инженер в гърменското село Рибново, след като взе отличната си диплома от Техническия университет в столицата със специалност "Проектиране и технология на облекло и текстил".

Предизвикателството на младата дама дойде от няколкогодишната й работа и впоследствие и стаж в елитна шивашка фирма в Гоце Делчев. За нея самата и за родителите й това бе желаният звезден миг на осъществена мечта. Техническия университет завърши и братът на булката, разказват хора от селото.

Любовта между Джафер и Къдрие пламнала от ученическите им години, затова и най-горещите пожелания на съучениците и приятелите им бяха да съхранят любовното огънче и то да продължи да топли тях и децата им още дълги години, докато побелеят и остареят.

Доскоро съпругът на чаровната Къдрие Чолакова бил в чужбина, но се прибрал да свие гнездо с любимата си в родното им село. Двамата преди време имали планове да заминат в чужбина, но последното им решение е да останат в България, да си намерят жилище и работа в София, тъй като желаието на Кърдие е да завърши магистърска степен и да се реализира в родината си.

Днес Къдрие и Джафер изпълниха и другото си желание, а именно сватбата им да бъде според старите обичаи, които не са забравени в Рибново и се предават от поколения на поколения, а именно - Къдрие да се види като булка на Джафер не в модерна и феерична булчинска рокля, а като гелина.

Повече от 850 сватбари присъстваха днес на голямото сватбено тържество на Къдрие и Джафер в родопското село. Имаше и много гости от Турция, Разград, Пловдив, София, Велинград и от целия Гоцеделчевски регион.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK