Първанов прогнозира предсрочни избори заедно с местния вот

Георги Първанов, снимка: Infomreja.bg, архив

Възможно е ГЕРБ да предизвика предсрочни парламентарни избори, които да се проведат заедно с местния вот догодина, смята президентът Георги Първанов.

„Идват ми в повече тези непрекъснати ултиматуми в управлението”, каза Първанов по повод изказванията на Волен Сидеров и Красимир Каракачанов и това дали може да последва разпад в управлението, ако Истанбулската конвенция бъде приета.

"Правителството ще падне, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция. Тогава се отива на предсрочни избори. Това предупреди лидерът на
“Атака” и на парламентарната група на “Обединени патриоти” Волен Сидеров.

"Кабинетът ще падне, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция, Сидеров е прав”, посочи и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Като ще напускат, да напускат и да се прави ново правителство”, коментира  Георги Първанов. По думите му има много по-значими за българското общество проблеми.

Той подчерта, че гледа много подозрително към опитите да се вкара темата за третия пол и еднополовите бракове. По думите му в Конвенцията 56 пъти се говори за насилието над жени. Очевидно обаче някой се опитва да вкара по втория начин и другия проблем, заяви Първанов.

Дайте да направим едно допитване, но не по конвенцията като цяло, а по-скоро за това да има или не еднополови бракове, призова той.

Президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев призова "Позитано" 20 да преосмисли позицията си за Истанбулската конвенция. БСП се противопостави на подписването на документа и поиска да се проведе референдум.

Изборите ще покажат как се справя Корнелия Нинова като лидер на БСП, отбеляза Първанов.

„Най-близо като редовни избори са европейските. Те няма да бъдат за това кой колко депутати ще изпрати, това ще бъде сблъсък между лявото и дясното, между идеята за промяна и статуквото”, смята той.

„Ако левицата не се обедини и не се промени в най-широкия смисъл на думата и допусне нова загуба, това би било фатално”, прогнозира Първанов.

Познавайки добре тактическите похвати на Борисов и Цветанов, нищо чудно те да слеят местните с парламентарните избори, защото тогава ще мотивират многобройните кметове да работят и за парламентарната листа.

На въпрос възможно ли е АБВ и БСП да се съберат отново, Първанов отговори: „По-скоро е необходимо, отколкото е възможно”.

Това е задължително условие, но дали ще се случи, не мога да кажа, защото има твърде много лични субективни фактори, затова съм се оттеглил от оперативните контакти и политики, за да не се наслагва моето име, обясни той.

Не вярвам да се стигне до предсрочни избори заради Истанбулската конвенция, не сме обсъждали общи стъпки с НФСБ, заяви по-късно лидерът на СДС Божидар Лукарски. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK