Първи вот на недоверие: Кабинетът оцеля

Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провала в политиката за противодействие на корупцията, съобщи БГНЕС.

Гласуваха 234 народни представители. 103 депутати гласуваха „за”, „против” гласуваха 131 депутати. Нямаше въздържали се. „Вотът е неуспешен”, обяви Цвета Караянчева.

Преди гласуването на вота в декларация от името на група Валери Жаблянов от БСП заяви, че ниският рейтинг на парламента се дължи и на отсъствието на премиера от дебатите по вота и от гласуването. Отсъствието на Бойко Борисов унижава парламента, оценката на държавния глава е правилна, добави Жаблянов.

Също в декларация Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви, че е било задължение на председателя на НС да се противопостави на опитите на президента да урони престижа на българския парламент. Във вчерашните изказвания ние не чухме нищо за неговата полезност през последната една година, каза Цветанов по повод думите на държавния глава и последвалата позиция на Цвета Караянчева.

Премиерът Борисов изпълнява ангажиментите си по повод българското председателство на Съвета на ЕС, заяви Цветанов по повод искането премиерът да присъства в пленарна зала. В 10 часа ние ще направим трибунка, на която ще изразим и мнението си на всичко това, което в последните дни се тиражира от БСП, съобщи Цветан Цветанов.

След гласуването лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви, че този вот е започнал като безсмислен и е завършил като циничен. Вчера колега от ПГ на БСП си позволи да обижда единствената партия и ПГ, която по никакъв начин не е замесена в корупция, далавери, като я нарече безнадеждна, подчерта Марешки. По-лошото е, че каза, че единственият начин за да успее този вот на недоверие е, че ще разчитат на ПГ на ОП.

В предни парламенти ги наричахте националисти и фашисти, на тези на които вчера и онзи ден си позволиха да говорят за ваши колеги обидно, на тях ли разчитате, попита Марешки. Това ли е нивото, на което разчитате? Нека се обърнем към истинските ценности и морала, към некорумпираността, призова Марешки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK