Първанов: Има опасност от гърменизация на изборите

Георги Първанов, снимка: Георги Колев

Направените предложения за промяна в конституцията относно съдебната власт са неприемливи. Това заяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на АБВ Георги Първанов, цитиран от БГНЕС.

След като вчера предложенията бяха внесени в деловодството на парламента Първанов обяви, че вече в АБВ имат "основание за разсъждение и цялостна позиция". "Ще имаме възможността по всеки един от пунктовете на промените да коментираме и да изразим възраженията си. Това не е промяна, която може да направи съдебната власт по-ефективна", заяви Георги Първанов.

Няма да бъдем вносители на такива предложения и ще отстояваме своята визия, изразена в предложения в нас проект по Закона за съдебната власт", заяви Първанов. АБВ също имат предложение, което касае разделянето на Висшия съдебен съвет на два камари, но без това да изисква конституционни промени.

По отношение на ситуацията в Гърмен Първанов коментира, че "някой се опитва да лови риба в мътна вода". "Държавата трябва да си свърши работата, свързана с подобен род незаконни застроявания и които са в противоречие с обществения ред. От друга страна, държавата трябва да респектира всички онези, които се опитват да провокират напрежение", каза той. Според Първанов след Гърмен може да се случат такива неща в много от българските общини, включително и в големи градове. "Има опасност от гърменизация на политическия изборен процес", каза лидерът на АБВ.

На въпрос защо парламентарната група на АБВ не е подкрепила подписката на БСП за сезиране на Конституционния съд по повод заема за 16 млрд. лева Първанов застъпи тезата, че се е получило недоразумение. "АБВ има готовност да подкрепи подписката на БСП", каза той.

"Парламентарната група на АБВ е обяснила това недоразумение. Предложил съм на председателя на БСП Михаил Миков да направим една среща на наше ниво и да изясним проблема. АБВ има свое политическо решение да подкрепи тази подписка, ако не достигат нашите подписи", коментира Първанов.

През миналата седмица Михаил Миков обяви, че от АБВ са отказали да се включат в подписката и тя не може да бъде внесена, защото не достигат 8 подписа. От АБВ пък коментираха, че не са получавали въпросната подписка, което БСП категорично отрече.

"Искаме този въпрос да се изчисти и изясни", каза Първанов и посочи, че очаква отговор от Миков за евентуална среща между двамата. Първанов обаче коментира, че е скептичен за успеха на подобно дело в Конституционния съд.

"Каквото и да е, АБВ има готовност да подкрепи една такава подписка. Това е само първата стъпка. Опитваме се да реализираме един цялостен процес на мониторинг на контрол по изпълнението на ратификационното споразумение. Бяха изтеглени вече първите траншове и суми и е много важно да се проследи тяхната реализация", подчерта Първанов.

По отношение ултиматума на Патриотичния фронт и поставените седем задачи пред кабинета Първанов каза, че поставеният срок - 1 юли, е твърде кратък, за да могат да се случат всички неща, които искат хората на Валери Симеонов. /presa.bg/

 

КОМЕНТАРИ

realist16:38 - 27.05.2015
Sega Basho Apasho da gi prioti vsi4ki ciganeta v negoviq hotel do izborite za da glasuvat za nego.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK