Първан Дангов: Умишлено се спекулира с темата за хормоните в пилешкото

снимка: infomreja.bg, архив

"Животновъди умишлено спекулират с темата за наличието на хормони в пилешкото, за да спрат вноса от чужбина. Факт е обаче, че в България никъде не е установено наличието на подобни съставки. В птицефермите се отглеждат бройлери по всички стандарти и изисквания", обяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил д-р Първан Дангов.

Той уточни, че на територията на региона има общо четири птицеферми – две в село Шишковци, една в бобошевското село Доброво и една в дупнишкото Самораново. Според него темата с вредното пилешко месо е инициирана от хора, работещи именно в този бранш.

"През миналата година сме изследвали месо, внесено от Полша, Гърция и от други страни. Всичко беше в норма и подобни хормони нямаше”, увери Дангов.

За момента все още не е разпоредено на дирекциите в страна да взимат проби от птицефермите. "Това е огромен финансов ресурс. Една проба излиза на Агенцията по храните между 250 и 300 лв. А колко проби трябва да бъдат взети от цялата страна”, попита кюстендилският директор.

Той даде пример, че няма как при наличието на 10 000 пилета в една ферма да бъде хващано всяко и да се инжектира поотделно. Самите хормони пък били изключително скъпи и едва ли може да си го позволи някой производител.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK