100-годишен юбилей отпразнува социалистическото движение в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Тържеството беше уважено от Корнелия Нинова

Вчера в Гоце Делчев тържествено бяха отбелязани 100-годишнината на организираното социалистическо движение в града и 75 години от победата над хитлерофашизма в България.

Честването започна с поклонение пред братската могила, където са погребани тленните останки на загиналите в село Дъбница през 1925 година. Слово произнесе Петър Янев – председател на Българския антифашистки съюз – Гоце Делчев, след което върху мемориала бяха положени цветя.

Участниците в тържеството разгледаха фотоизложба в Дома на културата,която разказва за историята на социалистическото движение в града и района. В тази обстановка дългогодишни членове на партията бяха наградени за активната си дейност и за своя принос в развитието на общинската партийна организация. Те получиха плакети и грамоти лично от Корнелия Нинова. Сред отличените бяха: Тодор Радулов, Ангел Кълвачев, Лазар Причкапов, Стефан Арнаудов, Харизан Сарандев, Стефан Стефанов, Димитър Хрисимов, Николай Петков, Ангел Башов, Карамфилка Гюрова, Димитър Шагов и други.

Честването продължи с доклад за историята на Гоцеделчевската партийна организация, изнесен от Валери Сарандев – председател на Общинския съвет на БСП.

„Левицата и нейните ръководства винаги са се стремели да изразяват интересите на обикновените, редовите, трудовите хора. Тези 100 години респектират с поуките на толкова много страдания и борби… И днес ние продължаваме да даваме доказателства, че не се затваряме и не робуваме на тесни партийни интереси, че не търгуваме с влияние и авторитети, а мислим преди всичко за хората от нашия край и от цяла България“, каза ораторът.

Словото беше изслушано с внимание от присъстващите членове и симпатизанти на партията, сред които и официалните лица: Петър Витанов – ръководител на групата на евродепутатите от БСП в Европейския парламент, народните представители Николай Донков, Николай Бошкилов, Богдан Боцев, Валя Богданова – председател на контролно – ревизионната комисия на Националния съвет на БСП, Емил Костадинов и Юлиян Гошев – членове на Националния съвет на БСП, Ваня Маникатева – заместник – председател на Националния съвет на младежкото обединение на БСП, член на Националния съвет на БСП, председателите на общинските съвети на БСП в Благоевград, Белица, Банско, Кресна, Разлог, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Мария Тодорова – координатор на БСП за област Благоевград, Никола Георгиев – кмет на община Кресна, Лазар Причкапов – бивш първи секретар на ОК на БСП – Благоевград.

Плакет по случай 100 години организирано социалистическо движение в Гоце Делчев и за принос в развитието на общинската организация получи Владимир Москов – шест мандата кмет на община Гоце Делчев, кандидат за седми мандат, заместник – председател на Националния съвет на БСП, член на Изпълнителното бюро на БСП, член на Националния съвет на БСП.

Същото отличие беше отредено и за Кирил Добрев – народен представител в четири народни събрания, заместник – председател на Националния съвет на БСП, член на Изпълнителното бюро на БСП, член на Националния съвет на БСП, председател на националния предизборен щаб за предстоящите местни избори.

Валери Сарандев връчи плакет и на Корнелия Нинова – председател на Националния съвет на БСП и народен представител в четири народни събрания.

В изказването си лидерът на БСП характеризира датата 9-и септември 1944 година.

„За тази дата са давани много противоречиви оценки, водени са много спорове, но има безспорни факти, на които дължим уважение. Такъв факт е съдбата, животът, делото на хиляди български антифашисти, дали всичко от себе си, за да спрат кафявата чума. Тези хора се бореха и загинаха не за пари и власт, а за идеала си и ние сме тук днес, за да им отдадем почит. Такъв факт е и това, че в годините след 9-и септември 1944 година България става модерна индустриална държава с развита промишленост, земеделие, наука и култура, с безплатно образование и здравеопазване, със сигурност за държавата и за всеки българин в дома му и на улицата. За да се постигне това, хиляди българи, хиляди социалисти също дадоха своя труд, младост и сили в градежа на България. Затова сме днес тук… Част от този градеж е и организацията в Гоце Делчев“, посочи Корнелия Нинова.

По-нататък в словото си тя характеризира Гоцеделчевската партийна организация като една от най-силните, най-стабилните и най-авторитетните организации в БСП“. Корнелия Нинова поздрави хората за това, че проявяват мъдрост, издигайки за седми път кандидатурата на Владимир Москов за кмет на община Гоце Делчев, и изрази увереност в победата.

Председателят на Националния съвет на БСП връчи партийните книжки на 20 нови членове на партията.

Празничното тържество продължи с богат концерт.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK