Първа оставка след трагичния инцидент с 16-годидишното момче в столицата

Снимка: БГНЕС

Главният архитект на район "Триадица" хвърли оставка

Търговските обекти, които в момента са предмет на обществена дискусия, не фигурират в списъка на района. Това заяви кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов на пресконференция, посветена на инцидента, при който загина 16-годишно момче, ударено от ток.

Въпреки това като морална и човешка постъпка главният архитект на района си подава оставката, беше обявено на брифинга в района.

Божилов обясни, че смъртта на едно дете поставила на дневен ред изключително много въпроси, които трябва да бъдат изяснени. Не само като чиновници, но и като хора ние сме потресени от инцидента и искаме истината да излезе наяве, настоя кметът.

По думите му справедливост трябва да бъде въздадена, а виновниците да понесат своята отговорност. Колегите от Столична община споменали за писма към районната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Божилов уточни, че район "Триадица е отговорил на писмата с работа на терен. Писмото, изпратено от "Архитектура и градоустройство" съдържа списък с 23 обекта на територията и по същество представляват редица реклами и съоръжения, като 11 не са били налични, останалите 6 не са били с точни координати, за още 6 са съставени констативни актове.

Издадени са десетки констативни акта и са налагани глоби на незаконните търговски обекти на територията на община "Триадица", подчерта Божилов. В медийното пространство било изнесено информация за служебна бележка, издадена от районната администрация. Бележката е била издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината, който заема длъжността от 2008 г. досега, не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е била връзката и каква е съпричастността на обекта към фаталния инцидент, ще констатират разследващите органи, категоричен бе Божилов.

Той е разговарял с главния архитект на район "Триадица", който заявил, че ще напусне района като морална и човешка постъпка. Оставката или напускането на администрацията е морален акт и с него главният архитект на района иска да застане зад името си и да му се даде възможност да го изчисти, обясни Димитър Божилов.

Кой е подписал бележката - ще стане ясно от разследващите органи.

Съгласно ЗУТ общ контрол на работата на главните архитекти на районите отговаря главният архитект на общината. Нашата цел е истината да излезе наяве, каза още кметът на района./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK