Първа копка на нов параклис и храмов празник в Симитлийско на Георгьовден

снимки: Община Симитли

На хълма, възвишение над село Брежани, свещеник благослови начинанието и миролюбиви християни направиха ритуална първа копка на църква, наречена на Свети Георги Победоносец.

Мястото е свещено, има открити белези от стара църква, а вярващи казват, че, заглеждайки се в планинския масив, се откроява ясно фигурата на кон и змей, което подсказва, че Св. Георги бди над село Брежани.

Навръх Георгьовден се постави началото на богоугодното дело – изграждането на храм, за което местен инициативен комитет събира дарения. Ще е необходим и доброволен труд. Че ще помага за строителството и на този храм, е дал дума и общинският кмет Апостол Апостолов, който почете Св. Георги на святото място в Брежани, след като запали свещица в Черниче на храмовия празник.

"Духовната стена, която кметът Апостолов и общинското ръководство построиха, пази Симитли и всички села в общината, всички параклиси и храмове ни пазят от злини", отбеляза отец Яне след празничната литургия и ритуалната първа копка на новия параклис над село Брежани.

Божият храм там ще се гради на основите на стара църква, за която има данни, че е разрушена преди повече от 200 години. Смята се, че храмът датира отпреди 7 века. Мястото може да се окаже римска базилика, но проучване предстои да се прави.

По първоначални данни, мястото е главната артерия, която е свързвала Цариград и Рим, най-прекият път до Цариград. В района са се събирали животновъди и стокари, от сегашните села около Брежани. Много сделки са извършвани на територията на днешно Брежани, а мястото е наречено на Св. Георги, защото той е покровител на животновъдите.

Скоро на мястото ще започнат разкопки, които да установят интересни данни от историята и на храма, на който и днес ясно личат старите основи.

Десетки жители на село Черниче и община Симитли се събраха в църквата „Св. Георги Победоносец”, която днес отбелязва храмов празник. Тържествена света литургия отслужи отец Спас. Тъй като тази година празникът е в сряда, а той е постен ден, отец Спас освети 3 казана бобена чорба, поръси всички миряни за здраве и благослови населението на общината.

На празника свещичка за здраве запалиха общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на местния парламент Владимир Христов, миряни от управленския екип на Апостолов, кметът на село Черниче Иван Андонов и много гости, дошли да почетат големия празник Гергьовден.

Трапезите бяха отрупани с постни хлябове и питки, които миряните бяха приготвили за здравето на семействата си. Отец Спас помоли всички вярващи да се поучат от храбростта на светеца, почитан днес, и да се борят с несполуките в живота.

 

снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK