България и Румъния получиха поредна подкрепа за Шенген

Снимка: Shutterstock

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и няколко от групите в Европейския парламент призоваха отново снощи за приемането на България и Румъния в Шенген.

Евродепутатите обсъдиха доклад за състоянието на пространството без гранични проверки, в който също е отправен този призив. България и Румъния ще направят Шенген по-сигурен, заяви Аврамопулос. Призоваваме Съветът на ЕС да одобри приемането на двете страни, добави той.

Трябва да понесем споделена отговорност за управлението на външните граници и да повишим доверието между държавите от ЕС. Шенген в последните три години бе изправен пред най-големите предизвикателства от своето създаване. Възобновените проверки по вътрешните граници не трябва да се превръщат в постоянни, те са извънредна мярка, последен изход, предимство трябва да имат полицейските проверки, посочи еврокомисарят.

Той призова възможно най-бързо извънредните мерки да отпаднат и отбеляза, че до 2027 г. ЕК предвижда трикратно увеличение на бюджета за охрана на външните граници на ЕС.

Групата на Европейската народна партия подкрепи България и Румъния и посочи, че възстановяването на границите е знак за накърнено доверие, свързано и с недостатъците в политиката за предоставянето на убежище.

Социалистите и демократите коментираха, че възстановяването на граничните проверки е в противоречие с духа на свободата на движение и понякога - с правилата в ЕС. Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) заявиха, че Шенген е накърнил доверието на гражданите и е довел до увеличаване на престъпността и тероризма. Според ЕКР е необходимо външните граници на ЕС да бъдат укрепени и непристъпни.

Крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген, заяви групата АЛДЕ. Временните мерки започват да приличат на постоянни, граничните проверки пречат на икономиката и благоденствието на гражданите, отдавна трябваше да отпаднат, добавиха либералите.

Шенген е от полза за гражданите и бизнеса, посочи групата "Зелени". След миграционните потоци днес нещата са различни, става дума повече за възприятие за заплаха, отколкото за истинска терористична опасност. Терористите са родени в ЕС, добавиха от тази група.

Европейската обединена левица подкрепи България и Румъния, но допълни, че Шенген е израз на правителствения провал в борбата с тероризма и прането на пари.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" отбеляза, че Шенген се основава на взаимното доверие, а то е било поставено на изпитание с миграционните потоци. Миграцията и тероризмът се сляха в общественото съзнание. Необходима е политическа воля за възстановяването на Шенген, добавиха от тази парламентарна група.

Според групата "Европа на народите и свободата" вътрешните гранични проверки са били въведени заради това, че ЕК си затваря очите за прииждащите към ЕС мигранти.

Филиз Хюсменова (ДПС/АЛДЕ) посочи, че България и Румъния преди седем години са изпълнили изискванията за Шенген и това се отчита в обсъждания от ЕП доклад. Шенген би бил по-силен, ако България и Румъния са част от него, аргументите против са изцяло и само политически. Настоявам Съветът на ЕС да предприеме отдавна нужните действия по приемането на България и Румъния, добави тя.

Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че ЕП е длъжен да защитава правата на гражданите, като се бори за опазването на Шенген. Не може да се каже, че днес Шенген дава резултати, допълни той. По неговите думи възстановените проверки уронват доверието на гражданите. Солидарността изисква незабавно България и Румъния да бъдат приети, това ще допринесе за повече сигурност в ЕС, двете страни защитават надеждно външните граници, посочи Адемов.

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) отбеляза, че в последните години Шенген е изправен пред изпитания, както и че възстановените проверки представляват опасна тенденция. ЕС и Шенген са неделими, България и Румъния са изпълнили изискванията преди седем години, пазим най-трудната и натоварена външна граница, част сме от европейската гранична охрана, България реално е част от Шенген, време е за политическо решение. ЕС ще бъде по-сигурен с приемането на България, обобщи Радев.

В обсъдения доклад се посочва, че ЕС е похарчил около 20 милиарда евро за възстановяването на граничните проверки, като към тази сума всяка година се добавят нови два милиарда евро. Допълва се, че европейските държави са изградили над 1200 километра стени на стойност поне половин милиард евро. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK