Парламентът отхвърли ветото на президента върху Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Снимка: epicenter.bg

Народните представители преодоляха ветото на президента Румен Радев върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година. „За“ гласуваха 126 народни представители, а 95 бяха „против“.

В отрицателен вот депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви: „Ще гласуваме винаги против, докато ви убедим, че реформата в здравеопазването трябва да се състои“.

Социалистът Антон Кутев коментира: „Това беше чисто човешки избор, не ми е ясно, когато мислиш в голяма схема явно не обръщаш внимание на малките неща“. Това наше гласуване ще струва живота на някого“, заяви той. „Ако не беше „Воля“, ако не беше Веселин Марешки, този вот нямаше да мине. Един зависим човек подкрепи този вот, без него това нямаше да се случи“, посочи Антон Кутев.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане бюджета на Касата за следващата година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти. Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ.

Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници. Здравното министерство определи като несериозни мотивите на държавния глава за налагане на вето върху Бюджета на Касата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK