Путин: Няма да си разваляме отношенията с България заради "Южен поток"

Снимка: Сont.ws

Членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношения с тази страна, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

Путин отбеляза, че членството на България в НАТО е свършен факт, но не трябва да се казва, че това притеснява Москва. 

"Не знам дали самата България се радва (на членството). Решението обаче е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например "Южен поток", каза руският президент по време на работна визита в Ялта, Крим, цитиран от ТАСС и БТА. 

Той припомни, че София се е отказала от този проект. "Това не значи, че ние не възнамеряваме да развиваме отношения с България", заяви руският държавен глава. 

Путин подчерта, че Русия смята България за много близка в духовен и исторически план страна и възнамерява да развива с нея отношения във всички направления. 

"За нас "Южен поток" е проблем, но не е за Гърция и за Турция", каза в края на юли премиерът Бойко Борисов. "България, проявявайки дисциплина, излиза пряко срещу Русия. Неслучайно руският президент Владимир Путин каза от Турция, че България ще загуби всичко. Натискът на Русия не е срещу Гърция и срещу Турция, а е само срещу България", заяви тогава Борисов. 

За спирането на "Южен поток" всъщност няма окончателно решение, смятат официалните български власти. "Южен поток" не е отменен официално. Продължаваме да питаме руската страна дали наистина отменят проекта, както обяви президентът Путин, обаче не получаваме отговор, каза през юни външният министър Даниел Митов. 

Вместо "Южен поток" Русия смята да строи "Турски поток", като морският му участък ще се състои от три линии, всяка с капацитет 15,75 милиарда кубични метра газ. Газопроводът ще премине през 660 километра от стария коридор на "Южен поток" и 250 километра от нов коридор към европейската част на Турция. 

Очаква се доставките по първата линия изцяло да бъдат предназначени за удовлетворяване на нарастващите потребности на турския пазар. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

smog10:15 - 18.08.2015
Кой ти бръсне България бе, тук не останаха хора!!!!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK