Никой не може да покори Русия, обяви Путин на парада в Москва

Източник: ЕПА

Започна ежегодният Парад на победата на Червения площад в Москва. Русия отбелязва 72 години от разгрома на Нацистка Германия по време на Втората световна война (1939-1945). За разлика от парада през 2015 г., когато бяха навършени 70 години от победата, тазгодишният парад е по-скромен. По план участват около 10 000 военнослужещи, 114 единици наземна бойна техника и 72 единици авиация.

Междувременно от Министерството на отбраната на Русия съобщиха, цитирани от РТ и ТАСС, че авиацията няма да участва на парада заради неблагоприятните метеорологични условия. Ведомството допълва, че самолетите и хеликоптерите се връщат в базите си. На 24 юни 1945 година вземат участие около 40 хиляди военнослужещи и 1 850 бойни машини.

По традиция на Червения площад са представени всички видове и родови войски. Сред присъстващите официални лица са руският президент Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, представители на президентската администрация и правителството, чуждестранни гости и други.

Традиционно парадът, който се провежда в центъра на Москва, стартира със съветската военно-патриотична песен "Свещена война" от Втората световна война, с която Русия символизира защитата на отечеството. Военнослужещи маршируваха под звуците на патриотичната песен, носейки двата символа на Русия - Знамето на победата и знамето на Руската федерация.

След това военният министър Сергей Шойгу и командирът на парада генерал-полковник Олег Салюков, който е главнокомандващ на Сухопътните войски на Русия, започнаха инспекция на парада. Тази година на парада вземат участие и руски пилоти, участвали в антитерористичната кампания в Сирия.

Шойгу поздрави войниците и рапортува пред президента Путин, който е на централната трибуна на площада с международни лидери, гости, ветерани и висши политици на Русия. Руският лидер поздрави ветераните, военнослужещите и всички останали с Деня на победата. "Трябва да запомним, че победата е постигната на цената на човешки живот", изтъкна той. Руският лидер обяви минута мълчание по време на речта си.

Няма сила и няма да има сила, която може да покори страната ни, категоричен бе Путин, припомняйки, че нацистите са нанесли най-мощния удар, но руският народ е направил невъзможното, изтласквайки врага до територията му. "Въоръжените сили на Руската Федерация са подготвени да отблъснат всяка заплаха", убеден е руският президент. "Свободата на Европа и на целия свят е постигната от нашите бащи и дядовци", добави той.

Традиционно военният парад започна с барабанчици от Военното музикално училище в Москва. В парада участват военнослужещи от Сухопътните войски, Въздушно-космическите сили, Военноморския флот, Въздушно-десантни войски, Железопътни войски, Ракетни войски със стратегическо предназначение, от Московското висше общовойсково командно училище, почетен караул с рота знаменосци, ветерани, военни оркестри и други.

До трибуната с официалните лица са разположени гвардейци-линейчици, знамена на победата, руският флаг, знамето на военното министерство и други. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK