Пуснаха от ареста майката на близнаците. Децата имали синини по телата

Снимка: бТВ

Полицията в Пловдив освободи от ареста майката на 3-годишните близнаци – момче и момиче, които бяха приети в болница в тежко състояние, съобщи бТВ. Момченцето продължава да е в кома и с опасност  за живота.

Полицията в Пловдив няма данни 38-годишната Иванка Стефанова да е оказвала домашно насилие над децата си, въпреки че тригодишните близнаци са с видими синини по телата си.

При извършения оглед в дома полицаите са намерили  част от тежкия предмет, който майката твърди че паднал от стената и ударил едното дете.

Социалните служби обаче търсят приемно семейство за двете деца, тъй като майката очевидно не е полагала грижи за тях. Неглижирането на деца също е акт на насилие, коментира Надя Танева, шеф на дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив.

Последният преглед на близначетата от личния лекар д-р Янко Трифонов е преди година. Докторът забелязал  тогава, че са недохранени, но нямали следи от насилие. През последната година той правил многократни опити да намери майката по телефона, но не е посетил дома им. Не е подал и сигнал до социалните, тъй като според него не е имало повод.

По думите му децата са били диагностицирани с лека форма на детска церебрална парализа.

Социалните съобщиха, че състоянието на момиченцето се подобрява и скоро то ще бъде преместено в друга клиника. Момченцето е в кома.

Те са разговаряли с бабата на децата по бащина линия, която твърди, че се е грижила за близнаците до 2-годишната им възраст. Последната година обаче Иванка прекъснала контакта с бабата и тя оттогава не е виждала децата.

Свекървата твърди, че редовно е превеждала пари на Иванка и може да докаже това с документи. По думите й майката на близнаците е преживяла нервен срив преди около половин година и вероятно тогава е престанала да се грижи да децата.

Социалните се опитват да се свържат с бащата на децата, който работи в Германия, но засега не успяват.

От лекарско заключение зависи дали за децата ще се търсят приемни родители или ще бъдат настанени в център за отглеждане на деца. До втория вариант ще се прибегне, ако близнаците имат нужда от медицински грижи.

Децата със сигурност няма да бъдат върнати на Иванка Стефанова на този етап.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK