Министър Желязков: БДЖ е основен стълб в българската икономика

Снимка: МТ

Към настоящия момент БДЖ е един от основополагащи стълбове в българската икономика. Юбилеите са свързани не само с историческите факти, а с основателни очаквания за своето развитие. Това заяви  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на валидиране на пощенско-филателно издание,  посветено на 130 години от създаването на дружеството.

По този повод министър Желязков припомни, че през 1888г. е подписан указ, с който е създадена нова държавна компания - Български железници. Първата линия, обслужвана от влаковете й е Вакарел – Белово. Малко по-късно е открита и първата международна линия - Цариброд-София-Белово.

Юбилеите на дружеството традиционно се отбелязват с издаване на пощенски марки. „Сюжетът на четирите марки, оформени в блок, е пряко свързан с историята на дружеството – от теснолинейката, която е била теглена от коне, локомотива на  легендарния Ориент експрес, до съвременните мотриси, които се използват днес“, каза министър Желязков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK