Пушим в бара след 22 часа

снимка: bolestite.com

Няма да пушим от 1 юни през деня, но вечер ще можем да запалим цигара в бара. Тази идея обсъждат управляващите от ГЕРБ.

Според тях е възможно тоталната забрана за тютюнопушенето на обществени места да не е в сила след 22 ч в барове и дискотеки. Така ще се смекчи недоволството сред собствениците на нощни заведения, които се опасяват, че забраната ще удари оборота им.

"Въпреки че съм пушач, аз подкрепям проекта на здравното министерство за забрана на пушенето на обществени места. Още преди две седмици като председател на здравната комисия в парламента съм изпратила доклад. Същото нещо трябва да сторят и от другите комисии, за да се стигне до обсъждане в Народното събрание", коментира за "Стандарт" здравният министър Десислава Атанасова. Тя допълни, че "ако някой предложи забраната да не е в сила след 22 ч, ще го обмислим". Очаква се това да стане по време на обсъжданията в пленарна зала.

Според европейските регламенти тоталната забрана за тютюнопушене трябва да бъде въведена до края на годината. Здравното министерство планира това да стане от 1 юни - Деня на детето. В същото време, ако забраната не бъде наложена, Европейската комисия няма да санкционира България.

В средата на февруари еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали заяви, че ще бъде разочарован, ако в България не се прилага директивата. По думите му забраната няма да удари малкия и средния бизнес, каквито опасения има у нас.

Не на това мнение са собствениците на заведения. Те са поискали от премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева среща, на която да обсъдят притесненията си от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места./standartnews.com/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK