Община Сатовча стартира нов проект с образователна и социална насоченост

Снимка: Infomreja.bg, архив

Община Сатовча, в партньорство със Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ - с. Сатовча, Детска градина „Иглика“ – с. Вълкосел и НПО  „За равен старт“ – гр. Долна баня, стартира изпълнението на интегриран проект „Социално-икономическа интеграция чрез интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование и работа на уязвими групи в община Сатовча“.

Предоставянето на безвъзмездна финансова помощ е осигурено от две Оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. и „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. Общият бюджет на проекта е в размер на 676 819.67 лв. и за период от 18 месеца ще бъдат изпълнени следните основни дейности:

  • По Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

1) В Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Сатовча ще бъдат сформирани 11 Клуба по интереси – Фолклорен, Ромски танци, Родолюбие и традиции, Прозорец към света, Шахмат, Футбол, Театрална работилница, Журналисти и PR, Математическа лаборатория, Арт – студио и Работилница за добродетели.

Чрез тях учениците ще получат възможност за: по - интересно и пълноценно използване на свободното време; личностно развитие и обогатяване; активен междукултурен обмен; публична изява и социална активност; изграждане на умения за изготвяне на проекти и работа в екип; формиране на лидерски умения и умения за разрешаване на конфликти.

Със средствата по това бюджетно перо ще бъдат закупени народни носии, музикални инструменти, синтезатор, тонколони, ученически раници, фотоапарати, футболни екипи, пейки, театрални костюми, таблети, лаптопи и други необходими консумативи за нормалната работа във всеки от клубовете.

2) В Детска градина „Иглика“ с. Вълкосел ще бъдат сформирани 5 Клуба по интереси – Футбол, Обичам да пея и танцувам, Вълшебство на сцената, Работилница за сръчковци и Прозорец към света. Чрез тях се стреми да се осигури за децата многобройни възможности за игри и занимания, защото освен социалната среда е важна и материалната, която подтиква децата към инициативност, събужда любопитството им, подканва ги към движение, към проява на креативност и фантазия, мотивира ги да изпробват способностите си.

Със средствата по това бюджетно перо ще бъдат закупени спортни екипи, футболни топки, шкафчета, пейки, народни носии, театрални костюми, стативи и консумативи за рисуване, масички за писане, столчета, тетрадки, моливи и други пособия за нормалната работа във всеки от клубовете.

  • По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

-  Ще бъдат проведени информационни кампании за активизиране на икономически неактивни лица. Ще се проведат тренинг обучения и психологическа подкрепа, както и придобиване на компютърна и дигитална компетентност. Ще бъдат наети трудови медиатори, чрез които ще се осигури заетост за 25 лица на длъжност: „Работник, поддръжка“.

- Ще се проведат информационни кампании за повишаване на здравната култура, социални и здравни права, както и насърчаване на семейното планиране. Ще бъдат преодолени негативните стереотипи за уязвимите групи и ще се подобри достъпа до образование, чрез активно включване на родители от ромската общност. 

Изпълнението на тези дейности цели ромската общност, хората в риск и хората от малките населени места без възможности за трудова заетост да заемат място на пазара на труда, да повишат своята конкурентоспособност, да усвоят ключови компетентности и да получат възможност за професионално развитие.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK