Читалищни дейци от Кюстендил и представители на КИЦ отбелязаха в Босилеград рождения ден на Левски

Снимки: НЧ „Асклепион 1998“

Представители на НЧ „Асклепион 1998“ , на НЧ  „Светлина 1871“ в с. Соволяно и на НЧ „Христо Ботев 1925“ в с. Горановци за пореден път посетиха заедно Босилеград, за да се поклонят пред паметта на Апостола в деня на неговото рождение.

Възпоменателното събитие започна от Соволяно, където пред мемориалния знак, поставен заради народното предание, че Левски е идвал в селото за основаване на революционен комитет,  Зоя Кирилова - секретар на местното читалище, прочете стихотворението на Ботев „Обесването на Левски“.

В Босилеград към голямата кюстендилска група се присъединиха представители на българския КИЦ и на сдружение „Глас“, на еко сдружения, както и легендарният Димитър Димитров, посветил целия си живот на каузата за отстояване на българщината в Западните покрайнини.

Председателят на КИЦ- Босилеград, Иван Николов разказа как се е родила и как е била осъществена идеята за издигане на паметника на Левски в Босилеград – първият в откъснатите от родината с Ньойския договор български територии.

На паметника бяха положени много цветя, които хората бяха донесли от дворовете си в България и по традиция събитието бе запечатано с десетки снимки.

Нито местната власт, нито представители на други официални институции се появиха в този ден край паметника на Апостола.

"Благодарим ви, че вие идвате тук на този ден и на 18 февруари всяка година,  съпричастни сте към нашите усилия да браним българските корени и историята на местното население и със сигурност предавате тази емоция и на вашите деца и внуци", заяви Иван Николов.

Преди поклонението пред паметника на Левски Радко Стоянчов от българския КИЦ придружи кюстендилци до село Долна Любата, където те положиха цветя на гроба на българския учител Стою Яначков, зверски убит на 15 май 1917 г. от четата на сръбския поручик Коста Печанец, опожарила на този ден целия Босилеград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK