ПСР лабораторията в МБАЛ-Разлог, отвори врати

Снимка: Община Разлог

Изпратени са 15 проби към Националната референтна лаборатория за изследване

Днес кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев съвместно с директора на МБАЛ – Разлог д-р Божидар Велев посетиха новата лаборатория, чрез която на място ще могат да се правят PCR тестове за изследване за COVID – 19.

Община Разлог чрез общинския бюджет ремонтира основно помещенията, а апаратурата беше предоставена безвъзмездно от Министерство на здравеопазването за възникналите нужди.

Персоналът на лабораторията с ръководител д-р Йовка Божанова бе обучен от доставчика на апаратурата. Всички завършиха курса на обучение за изследване чрез PCR метод.

Изпратени са 15 проби към Националната референтна лаборатория за изследване и потвърждаване точността на получените резултати. След получаване на потвърждение от Националната референтна лаборатория предстои кандидатстването за сключване на договор със Здравната каса. Капацитетът на лабораторията е едновременно 48 проби на едно завеждане, като резултатите излизат в рамките на 2 часа.

С тази възможност на лабораторията лекарите от МБАЛ – Разлог в изключително кратки срокове ще имат информация за заболяването, което ще даде възможност на лекарите за разделяне на потоците и възможност за ограничаване на заразяването.

Предстои официално откриване, на което ще бъдат поканени официални лица.

Кметът на Община Разлог и управителят на лечебното заведение изразиха своята огромна благодарност към министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за предоставеното оборудване и на д-р Калоян Калоянов, управител на РЗИ Благоевград за оказаната подкрепа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d